測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
degree fg?
身邊啲朋友已經有晒offer
有位請你既都係啲二手三手飯
本身qs已經比狗做
仲要而家係得番人地揀剩個啲
自己睇路
我就勸巴打早日轉行
今年應該唔差
做咩個個都叫人轉行
正常R,A,金鐘寶都出晒
呢幾間都叫可能似個人

做其他不如做aco
報定散仔阿sir 基本法cre都得啦巴打
好老實 做QS唔考牌停係technical grade 最多5-6皮 比起其他行業低 工作量比人高 工時比人長 考牌合格率又低 難考到PK 做consultant有開工無收工 做contractor日日出入地盤成個地盤佬咁 氣又要你受 人工加幅永遠跑輸大市 做三兩年都未必過到兩皮 仲叫人入行都係害死人姐 仲未計一無大標出就無野撈
但consultant 又日日ot
幾時可以5 6皮
個牌好難考咩?
頂薪 你預10幾年後4皮 20幾年5皮多d
I fail to see why it is difficult to get the qualification. I pass it in one take for both institutions. All you need is an acute and analytical mind, thorough knowledge of contract law and standard forms.
咁每年的passing rate大家都有目共睹嘅, 你覺得好簡單但可能響人地眼中係好難呢
有料既 5年都有40k啦
做幾年跳去client
你覺得易唔易係主觀感覺
passing rate得1x%係客觀事實
考到牌入埋政府 6皮起跳tim 但有幾多個做到 大部份QS 由其是大判 咪又係咬住皮幾 兩皮幾生存 低賤過狗 叫人入行呢d說話我真係講唔出 對唔住自己良心
I qualified a lot earlier than most of you would have thought. At that time joining the government was being looked down upon.
巴打而家撈緊咩
想學下野
Grad都2xk啦老實
邊間有咁好路數咪水人啦
連登成個風氣係離地
blame你廢
成日攞個標竿政府,client點點點黎托
有料嘅就bla bla bla啦

現實係hkis有超過3000個member(有牌)
政府成個qs建制得1xx個位
其他developer半公營加埋都係同政府位差唔多

成個行業仲未計:
冇牌嘅qs
未考到牌嘅junior qs
得rics牌嘅qs

相信全行超過7000人
client side連gov冇600個位 冇10%
政府更少過3%

即係成個qs界9成以上qs係你所謂嘅"非有料"
9成人入唔到client side係你廢係抵撚死做狗ot又低人工
大果幾間 最少會有21 22
十三力 21
冇做qs轉咗邊行?
金門 十三力呢個市道都未必開到啦 中國佬都係開萬尾 再講其他BK 俊和更低
其實好多 AQS 宜家都係16-18k..
太多IVE, ASSO入行
Degree其實個價值高唔到幾多
以前有同事HD本科畢業 做左4年幾都未過兩皮ACO做4年都唔只啦 仲要輕鬆咁多
今年qs degree grad 嘅話
比較出名嘅Consultant 應該18k,Contractor 應該20-22k

講做幾年都冇20k個d係咪講緊ive仔咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞