測量(GP, BS, QS)討論區11

1001 回覆
21 Like 12 Dislike
HKIS 係認d course for UK based RICS not HK based RICS
冇野學點解唔轉走
後生就唔好怕蝕底 雖然consultant 成日ot係事實 但係考牌合格率我估就點都高過contractor啩
學野都多好多啦
識人去左JLL 做strategic planning analyst.
他做左4年野咋......由prop man GT 做起 (14K, savillis),
而家人工我估坐底35K+
利申: 他有CFA, 同埋chartered 左surveyor (GP)
有冇ching分享下contractor E&M QS好唔好做。
考牌會唔會蝕抵啲?
其實consultant 幾好 起碼唔會炒人
供樓黎講幾穩定
唔係咁低掛?
GP 不嬲qualified 左唔加得多,因為對公司無乜效益,BS 都仲話Bid jobs有分加
“後生仔唔好怕蝕底”真係難聽過粗口
咁其實聽落最正都係qs 考到牌起碼座底都30k
Bs有政府
Gp其實人工係點? 一般係靠年資慢慢加?
想講咩
咁正
以為呢句出自老屎忽
check番係fg黎想一年後再訪問佢
有部分top up degree, 或者出面果d學店都係搵返英國嘅大學頒授學位, 都有可能 fulfill到呢個要求嘅。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞