[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
感謝意見
恭喜你
我都有打算買14 2.8
手動同af畫質有差別?
值差成倍價
支鏡本身AF/MF同畫質無關系
AF貴少少合理因為方便D
同埋價錢都會反映都在畫質上面
我意思係
我記得Samyang 14 2.8 有手動ver 同af ver
想知兩個ver相片質素上有無太大分別
小弟講得唔清楚
我唔知呢支有手動版
照計就無乜分別既
AF貴過MF都係合理
不過要睇下鏡片組同結構既分別先知
本身仲有部rx100vi
但真係好難揀 24105就細光圈 配r2夜晚含得撚
2875就夜晚好D 但無咁長焦 又無咁廣
我用過手動14 2.8

好老實,變型變得好勁

就好似影到啲景S型咁,不過畫質算好好
我自己用開 35 1.4za 630克 覺得一d 都唔重
但已經有巴打覺得重

sigma 個支 85 重量成 1,130g 克
85 GM先 8xx克
如果接受到龍仔畫質 我覺得fe 85 1.8 巴打已經會收貨囉
枝鏡再靚都好,都要肯拎佢出街先有用
一般影景都唔會自動對焦啦
影星更加唔會, 點解要比貴買AF??
同埋你都係等龍仔1728, 無謂哂錢
無錯, 85GM係靚, 散景好, 但貴一倍同埋重一倍
點解唔用85.8? 除係你有1.4情意結同埋GM優越感
加上未必多機會出動到85呢個焦段
我會簡85.8, 然後將錢放係24GM / 35.4果D到
平個枝85 1.8出嚟個效果都唔差喎
同埋其實影慣左85 呢個焦段都覺得無乜野
近排長插85出街影相
所以咪要輕囉出街影

左起28-75 f2.8 / 17-28 f2.8 / 35 f1.4 / 35-150 f2.8-4

35 同35-150 係單反鏡
枝1728 細細碌
認同呀! 平個枝85 真係算輕
A mount無SSM摩打既鏡要用LAEA4先有垃圾AF用,對焦點得幾點
我都有支85 1.4係度
50 1.4 ZA 我見寫住有SSM
85 1.4我知無SSM 即刻廢左武功
...... sam 同有內置摩打都得啦。。。副廠有摩打都推到

za 有d 無摩打好似135咁咪唔得lor
主要想知質素上個冇分別姐
定係買20 1.4 art
以前用過50 1.4 art
覺得質素幾好
size looks good!!!!!
用緊a6000 +kit
窮升a7 是否不智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞