[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有24105唔洗補24啦
35/50最岩你
R3先1500, 3係一1000
想請教一下, 有無師兄用過70200 70300.
200柔和同過度好D, 但300tele d, 好難簡
日常用同會試下打雀
要睇自己想點影
全身要入支24-35啦
要大景加人咪24以下
半身 或者全身無乜景(打直影)50都夠用
但好你預要離開4 5個身位先用50
2個身位就35
手機視覺就大概28
太廣其實影人唔大好睇
廣角透視會有d怪
我自己用70200 gm,散景就無得彈架喇,話唔夠遠就corp到300,我非打雀用户
如要打,可買個x2,咁corp埋有600,應該夠砌。
不過講你想買支tele係for打雀唔考慮其他用途的話就一寸長一寸強。
送左支鏡入廠
因乜樹
入塵
邊支?唔係好多都防塵?你喺邊度用完咁大塵
100gm

我都唔知點解咁多塵
未過保?洗唔洗比錢?要擺幾耐?
未過保都收 5舊
wa diu,好過搶,入左入面自己清唔到就真係焗住比佢搶
想泛用d就1635gm
想大光圈d就24gm/35 1.4z
影人多都係推35
24105就係膽黎,另外果枝就簡呢位巴打推介既鏡啦
賣完順便轉會?
入得罪大都預左破財
我6300上上FF,一頸血
搭單問下巴打70200g vs 70200gm係咪差唔遠
窮撚所以應該最後都係揀g 但係想知2.8係咪值得儲多陣錢上 我見好多鬼佬都話70200g散景唔差 加埋防震都夠用
上咗Gm會怕太大支同貴 始終差一萬蚊唔係一個細價錢

自己鍾意影人像 慣咗用定焦 有35.4 85.8, 好想搵支長焦旅行街拍下路人 又可以借俾朋友追星用
所以心水係70-200
有人講f4係夜間/室內影唔多好 想問下係咪真定其實都還好?
24-105真係必買?
而家有枝16-35gm
諗緊應該買定焦定24-105
差一級光圈咁,利就gm利d,不過大白天影就两支都利架喇,推G係因為輕同平,你影人有定焦就唔洗貪果2.8光圈買G都夠洗。
F4室內就窄d,唯有推高iso,不過室內人像你用返85.5咪得
二手人支F4玩下先,唔夠喉咪吹左佢入支gm。
20700g 2手約7.5k
第一支必買 1635gm / 24105 因為兩個都夠萬用
你都買左前者 後面冇必要啦
要補焦段就諗85mm 或者70-200果啲啦
睇你想買黎做乜
24 105你想旅行用定點先
通常d人會喺24 105同A036揀一支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞