[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我覺得大喎
反而50 55呢d"中間焦段" 就感覺上分別唔大啦...
利申新手
28同35差好遠囉
50同55真係唔大
因為wide d
你試下24同28都差好遠囉
唔係個個都轉哂2875啦
發現大家已經慢慢比人洗到覺得fe55散景唔掂明明其實除咗洋蔥圈之外完全無問題

講散景差我反而要講loxia50,複雜背景搞唔掂
呢個缺陷大過洋蔥圈啦下下影波波咩
點解又無人鬧50/f2手動鏡仲要收6k?

利申 兩枝鏡都鍾意 兩枝都對得住個價錢牌
我自己都有EF50 1.8 50L同罪大55 1.8,罪大嗰支全開都Sharp,點會有人用EF 1.8嗰支比。罪大賣點係輕、細、Sharp,有時我用佢都唔會帶50L去影人。
loxia 色水有多啲味道
執咗支二手$3800連filter 幾好玩
係街拍唔夠敏捷有時好尷尬
家陣唔係縮左個視覺搞到你影唔哂啲野
而係tele冇咁遠only
影多左咪crop少少
個case同24縮去28唔同
唔夠tele可以小crop
唔夠wide影唔到就影唔到
加上28同35個透視感差唔遠
Crop完唔都多覺
當然你介意咪買1635
不過起碼貴double咁解
因為一樣光圈 類近焦距囉
但講緊六七倍價錢
果少少sharpness比多幾倍值唔值?
我覺得用黎開工賺得番咪值
買黎自用就不了
講到轉接
要比較埋
對焦速度
原廠機內修正
T* 好似全部無用咁
原廠support
要平其實有支平好多既50.8
但好多人用55 就知唔係咁唔值
我自己用就覺得好值啦
2手入好值
有保應該1800到就入到支
無餅鏡可以入支
問題係 coating 會令色其 光圈開哂就暗角幾嚴重
好處呢就好輕 shape 以上問題影raw 就解決到
同原廠果支比就sharpness 差唔多 色水對焦差d
但平一半
本身咪幾好
咩都推GM 大家唔洗煩

一講性價比就出事
平輕就散景差

果枝方便天涯又話乜乜乜

講真唔係冇得試
試完唔得咪放返低
你同返咖哩玩啦
不嬲買野多一倍價錢都唔會多一倍享受
唔識欣賞咪買平鏡
識欣賞或有需要咪買貴少少
都唔知點解係要踩到某d鏡一文不值
決定聽日入r3, 想問係咪任何一間買行貨都受保?
定係又要搵咩特許經銷商?
唔該
呢個post啲人真係好有錢

平民表示:
咁影相一向係好撚主觀,你見攝影比賽出d咩出尼
有無消息係咩鏡黎
如果講50mm,我鍾意用om zuiko 50mm 1.2

1.2光圈,又輕又細,全開可用,數毛級,散景極靚,唔比canon 50 1.2L 差,又唔貴

用天工環有af,用到eye af,有afc,對焦算爽

不過om zuiko 鏡香港少人玩,而家仲少過早十年

左四睇落係 e mount 版嘅85 1.4,右一睇個款可能都係 e mount
我支EF 1.8借咗畀人都無諗住叫佢還,對我嚟講支鐘太膠,當玩具玩吓ok
灣仔果間d base黑店黎
有冇巴打知龍仔2875而家周街有貨未 定仲係要訂
Sharp過原廠
價錢一開三
幾時都話索蔡係鳩
Overprice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞