[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔錯喎
實物有幾成似??
我訂左黑色,所以無走樣仲有啲彈性tim, 不過我少用長焦,如果插白鏡我就唔建議用呢個
新手想問FF機用apsc鏡 除咗*1.5/黑角外
其實有咩問題 (畫質/成像...)? 會唔會嘥曬FF個大底?

用緊A73想玩定焦鏡
見apsc d定焦平靚正
其實會唔會有咩問題 (畫質/成像...)? 會唔會嘥曬FF個大底?

改返 打漏咗
好唔掂喎成條麻繩咁
會有成像圈
如果支鏡本身唔夠銳,咁就會影響到畫質咯
通常都係殘幅用全幅鏡,少有用返轉頭既
我就無乜聽身邊朋友咁用咯
家陣用pd slide lite好似好難放入袋
個好軟身又唔係好長,揸埋一舊都好細舊
有枝畫質咁好既85GM都可以容忍枝55 1.8影人
到底係貪方便定真係分辨唔到散景
有無諗過推55 1.8既人唔係個個都用過好多鏡
仲有像素會低左
APSC定焦平靚正係咪講緊Sigma 1.4三寶?
睇下影邊個
真係唔使下下一野就一粒
學大馬貓本話講
買最好既35,最平既50,85就負擔得起就買
買得ff 預左要使費大,咁做又何必呢 畫質差好撚多
最平既50?
有枝50 1.8比你選
$2k就買到
我呢支3K
咁點??
其實35 真係唔上唔落好難影到咩。。。我之前20,45,85,135都有定,加大三元同600mm 長炮,就係35太監介買唔落,又算wide, 同其他定焦比,景深唔淺得去邊,2470已經包埋佢就算了
你$3k買到唔代表其他人都係$3k買到
仲有你係買緊中上既35, 唔係最平既50, 同最貴既85

你打果句野出黎有咩想表達?
反易覺得 85.8 都好夠做 3k黎講
有冇諗過有錢個個都用gm 嫁喇
有d人好鐘意35可以人帶景
但有d人又覺得又唔夠24wide但又無50果種標準鏡feel
所以真係睇自己用途

btw我都係覺得35唔上唔落feel
GM/高階鏡有錢都未必人人岩用
重同埋大枝

我個重點係想講55 1.8既散景根本影人就係唔得
唔明點解咁多人覺得無budget就一定要買佢
相同budget有枝靚好多既sigma 50 1.4
拿 唔好話sigma重啊 GM或者ZA 1.4都係差唔多重嫁
影人黎講的確係
55.8 好輕
影街咪易lor, 算wide 易d 對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞