[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
對焦
係你自己講到有錢先買重既貴鏡嘛
有枝靚好多既又平又重既sigma唔買
雙重標準?
對焦黎講
sigma50果枝ok的
係35果枝先慢
你覺得我買重姐
我係個post 日鳩日都講呢度班米皇下下推GM
其實大家用返a mount 係好撚抵的

而家除左連拍都全部解哂封對焦效能
買以前a mount g 鏡囉,質素都好好
有時盲推一枝鏡都唔好咁過分
FE發展去到第3代
55 1.8係最初代出既鏡
本來只係試驗品
1-2代機年代無咁多鏡就話推呢枝姐
去到2019年已經有大量更好既替代品
叫Sony出55 1.8二代目好過盲推枝舊野啦
55.8 散景你覺得不能接受 唔代表個個都接受唔到
除左送膠比你唔知仲講咩好
接膠啦
eg? 輕 50左右仲有邊枝
50.8 都舊
但A mount好難入
二手又難出呢...
btw A mount鏡係靚的
a mount 50.4 g
只係差sigma art 少少
但輕細到極點
我只係話佢散景唔好
你要為輕而買55 1.8我唔會覺得有問題
不過買既同時要知道佢散景係唔得

另外我係講緊畫質上有更好既替代品
唔好變左講重量
唔接

我有我用55.8
你有你屌柒55.8
最後推d 人去用GM
Sony 成為最大贏家

55.8 review 大把 相sample 又多
呢枝野show room 又有得試
55.8 2手入2手出又唔會蝕
分分鐘有賺
真係要拒呢枝鏡千里之外?
入唔難,有相熟鋪頭

之前大三元加50 85 135三枝定

150 600 g2, 其他g 鏡都有。你俾ge 錢係而家一半但質素有八九成
之前上網睇過有興趣
不過唔知點入...
講真你買鏡都會睇review 散景見人見智
反正我唔覺太大問題

信自己對眼好過純文字討論
一手新貨?
當年A mount G鏡真係好抵玩
發色又正
好撚多二手。。

我fd一千蚊 執左枝啦。。。

有堆人專收a mount 二手

同埋龍仔枝24 70無vc 組件,畫質用落係同gm 無咩分別,散景仲無28 75咁硬, 最近見到五年保先三千工蚊
初代鏡第一枝定焦實多review

你有你2手入2手出賺$
我有我繼續講佢既問題
當然二手 一手基本上停哂產無貨

其實發色係機身事。。新機a99ii 已經用返新機色。。無咁討好
二手有無試過有暗病
始終A mount鏡出左唔短既時期
見你話有相熟鋪頭仲以為係一手
有一手實狗衝
我玩過百枝都無事

當然要識check,我好多枝都試完無買, a mount包埋minolta接近咩鏡都試哂

有枝28 75 原廠2.8,
用落就明,呢個體積同畫質發色,真係神鏡
舊a Mount 全部mij, qc 好而家好多

好難壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞