[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有a6000
1650kit
18105f4
去歐洲影人同景
煩緊買廣角laowa 9mm / sel1018f4
定定焦大光圈好
點好用法
雖然係幾萬能
但好似除左影星用唔著咁大光圈
影星24唔夠wide
其實24並唔係講到咁萬能,起碼對我黎講唔係
支鏡係無可挑剔,不過焦段就蝦人用
24 70z不如買24 105一支搞店
岩, 24105+55.8夠哂你玩
唔夠WIDE又唔夠錢
比多2K左右買枝3羊
我就覺得會WIDE左D
如果係35.4GM一早就買
影人景會好正
背景唔會好BLUR,但帶有種CREAMY FEEL
更加能突出主體
如果長焦就下下背景會好BLUR
24, 35呢D焦段既1.4影出黎會得體同立體好多
不一定只用大膠圈黎影星
唔得 我聽日上sony 搞
有無sample毒下
search 24GM flickr/ 35 1.4 FE Flickr大把解毒照
淘左個惠通45L 上層有海綿坑比你放鏡頭 下2層擺機 長鏡 用左差唔多一年so far 冇事 利申 仲有個30L 用左差唔多10年
1018啦,如果唔係影星既話
買咗24-105 下支鏡買咩好
又係呢d問題,你又唔講下枝個用途係咩同埋筆直幾多點推介比你。400gm必買呀
咁唔知你上黎問做乜
未諗到要嚟做咩
筆直係<10k
平靚正
定焦大光圈 24gm. 85gm
長焦 70200. 70300
有興趣,請email: satune.xubler@gmail.com
我自己都係有24105依加身痕諗緊下一支買乜
有小小想85 1.8 (GM買唔起喇) 影囡,但又驚半身係靚,但又無左易影到長腿嘅特點,搞到又心思思想要廿幾mm個啲,未知條囡其實中意邊樣多啲

我自己就prefer 85 1.8
女朋友就買 24.4 25/2 35.4 40/2 50.4 55.8 呢啲
85影女朋友太遠 好似陌生人咁
google search 私房之眼
私房之眼 睇下先!
Thx 巴打

但去下行山 去下迪士尼 行下大館 利東街之類個啲 唔用85mm嘅話 有無話邊個焦距好啲

係咪用24105迫自己用一排25/ 35/ 50 mm 咁,腦補光圈大左景深淺左 ,睇左中意邊個焦距先,再睇翻個個焦距邊支岩自己 budget / 成像 / 性價比之類
應該 16-35z / gm 岩你多啲
定焦就24.4gm 28/2 samyang24/2.8
你講果啲地方都係要最少35既廣角影 行山甚至大過16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞