[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我收工睇睇 D機鏡先
如果cmos 有塵 收到18 22 影張白紙
見到黑點上下左右相反就係粒塵個位
果幾點野係2.8影 都咁明顯
光班又唔同成點光班就係支鏡wo個入光by point source 所以鏡/cmos 粒塵會好明顯
白紙係因為收光圈
所有野中fo d塵會明顯
今年會去幾次旅行,唔知幾時會出就真。 出完又要等review 又怕玩飢餓營銷法
好唔爽 支STF 個波咁圓咁靚 一放大有D黑點係到

想問下收到F22 影 要唔要推下ISO黎影??
我覺得要等eos rp 打到sony 個低價市場先會急著出
好似24.4 咁 要其他廠講自己大光圈 sony 先擠牙膏
推iso 有機會粒點係noise
打燈 用電筒照張紙囉
不過400 800 d noise 都無乜既
我今晚試試先
想問下
比6300用既鏡頭
18-135
18-105
16-70
既發色比較如何?
暫時想買18-105多d
showroom 試
等我搵返張風景鋪上尼。。收少少,成張都利
吹過了 唔甩
仲有咁既方法 都可以試試
香港買防潮家果啲好平姐...
皮幾野買相機鏡頭 買個箱就買好少少啦...
新手想問樣野
如果我入枝龍仔2875 f2.8,長lock 35mm用
同Samyang 35mm f2.8 比
其實會有咩大分別? 唔計重量 效果(e.g.成像)邊枝會好D?
定焦會好啲
呢d low tech 野,其實平貴都係咁用既姐

我用平野,都無話密封得唔好,濕度都keep 到
24mm 有貨都賣緊炒價,12990 .. 要等多幾個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞