[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
冇入開黎,之前嘈過乜
兩枝aim完全唔同嘅野
認真 新手買左RX100 M6

乜9都唔識,就咁AUTO MODE影相

有無人教下我個D S MODE係乜
又黎
國內同胞用過就話咁,我睇完就縮左
http://cnc.xitek.com/thread-1759504-1-1-1.html
外國人就大推,真係難分真與假
不過2手難甩就真既,你自己諗諗
基本野上YOUTUBE睇下先
有唔明再問
就咁係度叫破喉嚨都未必有人理你
YOUTUBE有咩KEYWORD?

THANKS CHING
唔該CHING
GOOGLE先
同問
有人話 55.8 垃圾鏡 色散 紫邊
屬於第一代鏡 跟唔上宜家2018 2019 d 機
索尼 a6300 18-135 mm 套裝 無反光鏡可換鏡頭相機
Sony α6300 旗艦級的 APS-C 無反光鏡可換鏡頭相機配備 0.05 秒自動對焦和425 個相位檢測自動對焦點,2,420 萬像素 Exmor® CMOS 感測器,超廣闊 ISO 100-51200 範圍,更強大的 4K 影片錄影功能,和 XGA OLED Tru-Finder™。

建議零售價: HK$9,990清貨價: HK$6,993 -HK$2,997
顏色

低唔低屌
55.8 紫邊係勁,但綜合價錢體積重量黎睇,點都係一枝高質鏡掛

我心思思想換50.4係因為鍾意佢個rendering多啲,micro contrast好啲,呢啲都係用體積重量換返黎,唔係apple to apple啦
有錢 夠力咪去馬

showroom試下ok 咪go
雖然咁比好似唔係好適合,但係想請教下大家意見

手持:
a7r2, b25, 55z, 24105g, 90 2.8m
想補返長焦,你會點揀

1) 70200g
2) rx100m6

價錢差唔多
唔介意畫質梗係rx100...
70200拎多支其實幾煩
而家6800水幾吸引,平咗成3k。又叫做多部機用
就咁話,唔該晒
55 應該算係sony 無反輕便高質嘅代表作
利申有55 除咗紫邊同散景冇咩投訴
試下唔用electronic shutter, 散景會有改善
巴打們點睇支SEL075UWC(28f2 轉接)

打算用嚟頂到等龍仔支鏡
rx100m6影日光風景是ok
室內投降
我旅行做副機

要考慮機仔沒保養好麻煩
對上1部rx100m3 2年左右就壞左
好在未過保前加左保養 (果時特價記得4-500蚊保多3年保用),果次維修全單免找
b25 都要訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞