[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (33) 準備狗衝T1728 F2.8

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
對焦/追焦同拍片收唔到A73 wo
拿,用呢 d 機一定影raw 為主,用得raw 一定係r3 好,無得拗

你用過45mp up 畫質返唔到轉頭了,用4k大mon 睇差別好撚明顯
講緊高iso 吧。。。新機對焦點都好d,

但係mobile 01個對焦test, z6, eos r 大勝a73 wo
A7R3 42mp無低通係靚畫質
但枝鏡都要靚先有用
a7r3 而家新機係5d iv , d850 中最平,其實真係好撚抵
想問有samyang 24 2.8, sigma 35 1.4 art, sony 55 1.8, sony 85 1.8, 應唔應該再買Tamron 28-75 2.8? 有$200 Coupon 今個月到期
高像素crop相係有優勢,
不過又可以問下自己係咪有聞相癮,會唔會放到張相超大定只係for upload fb/ig
另外高像素對鏡頭要求會高左,又係另一筆錢
我就會a7iii, 拎d錢買鏡
咁sony 都無邊枝係特別差ge..
如果要印banner或者一啲宣傳物品(暫時未知有咩)
A7iii足唔足夠?
A7R3拍片係因為太高像素不利拍片
4k都只係得8mp
點都唔會夠A73靚

Z6貴d
EOS R畫質最垃圾
自己諗啦
有C/N家鏡先優先諗呢兩部
咁有咩鏡係 用在a7iii 但解像差?
像素少一倍
除非後製改格式,否則會起格
認同
本身無咩budget/無咩靚鏡買A73好過
eos r無大家諗到咁差
尤其個鏡群真係正
你玩開定焦,除非想買支變焦貪方便,唔係都諗唔到買黎做乜
你8折賣張卷好過
banner要視乎咩size
睇size去選擇
不過呢方面的確像素高d有優勢
已經唔係錢問題 就係揀唔落手買邊部
低光拍攝對我嚟講都重要
唔係錢問題就一定r3, 唔使討論了
咁不如等7siii
今年內會出
再係12mp 真係搵鬼買。。
個對焦同連拍已經夠差。。

師兄有米就一定選panasonic s1r 吧
A73 24mp有低通唔會有問題
A7R3就唔係支支鏡都夠解像度
例如常見既1635z就係例子
即使最sharp既16mm都其實一般般
2470z又係頂唔到42mp既解像度

邊個話Sony無邊枝特別差
你當2470z唔存在?
呢部除左大,無乜缺點
點解咁講?
A7R3雖然高iso差過A73
但唔係用唔到

你會唔會拍片?
或者鐘意手持細光圈影夜景?
呢兩樣都yes就去馬A73啦
其實要片就73唔要片就7R3
END
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞