[古希臘神話]由宇宙渾沌到白銀時代-12主神介紹

1001 回覆
3372 Like 24 Dislike
點解Zeus唔直接將佢地變返人樣?
仲要人地一世做熊死唔去
係外太空相依為命

仆你個街明知搞親邊個邊個就冚家剷都仲喺到懶好心
pish下先
支持 LM
push
王來承擔,王來背負,王來允許
今朝睇HF, 金閃被秒笑到我
咪係,宙斯真係正賤男

仲有希拉話就係婚姻女神,但我淨係見佢不斷去周到佢老公去滾,然後希拉就鍥而不捨咁去害d外遇搞到佢地仆哂街雞毛鴨血,婚姻一d都唔和睦
邊個要永遠推住舊大石頭? 佢衰咩?
總結一下冥王先,根據神譜哈帝斯本身就係一個比較黑暗,不理世事嘅人,所以分到冥界都係幾適合佢嘅。

佢係宙斯嘅阿哥,波賽冬嘅兄弟,佢地三個三分天下嘅時候用最原始嘅方法抽籤黎決定。最後哈帝斯就拿到屬於佢嘅冥界,而且其實哈帝斯並唔係十二主神黎因為佢並唔係奧林匹克。

係古希臘哈帝斯並不係壞嘅神,佢係一個正直、正義同嚴肅嘅神。正因為咁所大多數人類都好敬畏哈帝斯,關於哈帝斯嘅桃色神話亦都相較少。再加上根據古老神話哈帝斯並不能生育,所以就會少咗好似之前提過宙斯嘅情況,個個都話自己係宙斯嘅後裔。因為好少人會話我係哈帝斯個仔咁樣

係希臘神話黎講哈帝斯都算得上係痴情種,除咗薄荷(Minthe)勉强算係偷情之外,泊瑟芬係冥后而琉刻(Leuce)就係泊瑟芬之前嘅情人仲要死咗。而哈帝斯都將白楊樹封為自己嘅聖樹,所以哈帝斯都算得上係難得一見嘅痴情希臘神。

而且哈帝斯係基本上最有錢嘅希臘神,雖然錢財對佢地黎講冇乜用不過根據傳說所有地下嘅財產都係佢嘅。即係包括寶石、金礦等等,而且亡者嘅財產都歸佢所有所以自然就係最有錢嘅希臘神。

哈帝斯就咁告一段落先啦,再有興趣可以留言問下下一個神應該會講大家都提得多嘅波賽冬多謝大家支持
因為神嘅詛咒好少有得解,所以宙斯都解除唔到希拉嘅詛咒,佢只可以係個一秒將佢個仔都變埋熊

不過宙斯係仆街咖啦,依樣就大家都知
我冇讀過啊 不過如果遲啲睇資料見到再同大家分享下
波賽冬,即係有機會講奧德賽
會啊會啊 一定會講奧德賽希臘神話難得有好結局嘅英雄
呢個我反而係聽過第三個版本

話說美杜莎本身係凡人入面頂級靚女,點知有次喺雅典娜神殿入面同啲朋友講話雅典娜都唔夠自己靚,雅典娜聽到之後好嬲,所以將佢啲頭髮變咗毒蛇,而所有畀佢望見嘅人都會變成石像,以此懲罰美杜莎對神不敬
應該Hercules,生撕尼米亞獅子喎
好戰又唔一定好揪嘅

你諗下Hercules十項挑戰好似都係啲神做唔掂先搵佢做
樓主,神話有無交代點解哈帝斯係不能生育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞