[罪大滔天] Sony Xperia集中討論區(25)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
話說xperia都10週年,我有D希望佢好似Nokia咁復刻下經典機,例如Arc s同Xperia S咁,當係10週年特別版
之前用iphoneX 打橫黎打機
隻手掂到moon又得
淨拎邊又唔舒服
之前用iphoneX 打橫黎打機
隻手掂到moon又
淨拎邊又唔舒服
W800i
如果又delay又無5G又無無綫叉電就執柒左佢啦
鳩通5g 晶片x55好似未出貨
傳說中xperia 1得6+128,而且6月先上市
面家閒閒地都256、512,甚至1TB,佢而家先128?
我部se都128好耐。
畀人撚唔夠咩...個條友根本信唔過
其中一個原因係有得插sd卡
但度縮先係重點
集氣🙏🏼
希望Xperia 1 Compact都會保留實體拍攝鍵
點都好過z狗
應該叫XPERIA 0 / 100, 唔係好熟camera個邊RX系列...應該係100...

不過都打定預防針, 今年compact唔係旗艦定位
收皮啦
Compact唔係好多地區唔賣咩
星期一咪知囉
罪大又用垃圾cmos
imx6xx 都唔肯用 ,小米都用緊imx586
人地部機賣到咁平都用到咁既cmos , 罪大真係無得救
好心用返2k mon, 換粒靚cmos 仲好

from weibo

關於xz4的攝像頭,目前三攝已實錘
方案是長中短三焦段,很遺憾xz2p的超高感光黑白雙攝方案沒有繼承下來。當然,廣角也不錯,實用性更強些。
主攝方面,很遺憾沒用上四合一的imx600和新的598,採用的是有DRAM的,三星S9的imx345的升級版,1200萬像素,雙像素對焦,OIS光學防抖都有了。
長焦頭也有OIS
總體來說,雖然沒有四合一,但是這次升級幅度相對於imx400來說還是挺大,再就希望軟件方面給力些

給大家爆料些索尼新機再詳細點的消息吧。
1.關於指紋,是側面了,但是估計大部分人都會覺得沒有以前好用..
2.關於攝像頭,不好的消息,祖傳的12800iso估計是沒了,相對的曝光時間手動最長30秒
3.三攝焦段分別為16 26 52mm。有兩個ois
4.人眼對焦。
5.正面雙揚聲器沒了。

https://m.weibo.cn/u/1748136774
https://m.weibo.cn/status/4341790033783681
如果係咁可以收檔了。永遠都唔一步到位。挑戰fans嘅極限
5真係好肉酸…咁都要閹埋…
最重要係個鏡頭玩退化,真係好野
ram同ram又永遠比人遲一個世代
成日拎個mon變魔術咁變都冇L用我受夠了
ram同rom
等睇nokia 9 吊打罪大
硬體勁係冇用
軟件勁先有用
例如 pixel 3用1/2.3咋
DPAF dual pixel af 好多間都一早用緊
除左加返ois 無特別, 2018都叫接受到。今年仲出咁既野
sony Mobile spec 就黎可以放入博物館
why not both
佢真係有google 咁勁先算
如果google 肯插手相機, 我諗細底都打贏大底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞