[連加特一碌柒🔴⚪️⚫️] 曼聯終極FF轉會新聞暨吹水區 [487]

1001 回覆
78 Like 14 Dislike
下體會個件啦
呢段文以前睇過
依家睇返都覺得點解要比摩狗舞.而唔設足球總監

差不多所有歐洲大球會都會另設這個職位,以減輕head coach的負擔,好讓後者可以專注對一隊的管理和調整技戰術水平。足球總監能夠決定球隊的整體風格和哲學——除了買人、掌領技術部門和青訓,有些球會的總監的權力甚至包括head coach的任免。當然,head coach和總監出現爭拗是有可能的——例如雲高爾本人在任阿積士總監時便和朗奴高文鬧翻天。但是,商業化時代使球會經營比起舊時變得日益複雜,英式manager很難有如雲加一般,具備獨攬一切管理的精力,這種分工是必須的。

費格遜執教紅魔鬼二十多來,成就卓著,但是他一走之後便告人亡政息,與缺少足球總監制度不無關係,問題體現在兩個方面——

1. 引援工作
費格遜長期任用親弟馬田掌控,但引援方式陳舊,球探對買人目標的觀察並沒有系統化及數據化整理,以致莫耶斯任教初期便抱怨球探系統,不能就不同位置及成功機會列出買人的目標清單。雲高爾在過去兩個夏天花耗甚巨,但未能交出戰績,對於引援的判斷上出現明顯問題(迪比、白蘭特、法卡奧),缺的也正是足球總監的制衡。

2.技術部門
莫耶斯、雲高爾兩任主帥均嘗試解決這個問題,例如引入數據分析師(不過雲高爾帶來的Max Reckers並不受曼聯球員歡迎)。長遠來說,欠缺技術部門,教練團無法量化球隊場上表現,並預判出場所用戰術、陣式。當費格遜遺下極不平衡的陣容給莫耶斯的時候,不少球員實力與名氣之間的巨大差距讓他設定戰術時會出現致命誤判。費格遜掌控球隊二十多年,自然對手下各員能力高低心中有數,但換上另一個教頭就要花很長時間才能適應。

如果用人得宜,足球總監是引領球會走向成功的寶貴資產——例如祖雲達斯的馬路達(Giuseppe Marotta)和多蒙特的索斯(Michael Zorc)。既然活華特要投放更多時間在找贊助商和開拓財技,多找一個足球總監當然使球會管理事半功倍。不過,曼聯創會130多年來一直奉行英式manager制度,由領隊乾綱獨斷。2016年夏季,會否是甩掉傳統包袱的好機會?無論接手帥位的是傑斯還是摩連奴,這個問題很值得曼聯管理層深思熟慮。
其實我講得DoF買完人然後硬質俾領隊係唔多work
唔係個個都係安76
A米 四個10號舞得掂
蝗 質完bale 質j朗又搞得掂

始終行軍佈陣嗰個係領隊,孭鑊都係佢
我覺得DoF做諫官比較好
決定轉會target 主動權應該係領隊手
領隊決定list
兩個都同意先買
足球總監我認為只係過渡性質
起現今曼聯唔穩定下.係要設立
起英國.只要個教練有成績或者長教就會想做經理
管理晒所有人
一係就整走個足球總監.一係就整走個領隊
2邊就會鬥爭
thanks
韓國咪出局呀 咪比son番去
買左隻active 65t了
幾好
我某程度都同意
始終最終係教練負責
但係確實足球總監可以分擔左
教練一部份工作
但起一個無成績既教練下
足球總監就比較重要

包括佢連青訓買咩人都係佢管理埋
第1點老屈費sir

曼聯唔會夾硬質人俾領隊
你想買先買
睇人唔準調返轉頭話費sir個球探系統落後
買嗰啲仲要係球星
大把stat data
反而費sir係個咁落後嘅系統買到de gea
25m RvP 換個英超冠軍
足球總監,又名技術總監或體育總監,主要職責就是負責球員的轉會買賣,以及球員的續約問題,即是要成為球員或領隊和球會之間的溝通橋樑。於球會層面上,聘請總監的到來,並非純把領隊的權力削弱甚或架空,最理想的畫面是兩者通力合作,同心協力帶領球隊進步,分擔領隊忙碌的工作。可是,眾所週知這個位置向來是個「三煞位」,除要周旋於球會高層、領隊、球員之間,處理林林總總的問題外,更要在每個轉會窗交出成績,務求在招攬合用新援和維持現有陣容間取得平衡;加上近年總監這個位往往被政治化,不少球迷甚至認為球會高層開設這位置就是想防止領隊過大的權力,而在一些球隊中這個位置更擁有操領隊的生殺大權,故經常出現不少總監與領隊間的紛爭。儘管如此,在現今球壇上,稍為有規模的球會都已有體育總監一職,而曼聯有意打破傳統增設此職位,亦無可厚非。而以下3人被認為是未來曼聯體育總監的熱門人選:

雲達沙(Edwin van der Sar)
國籍:荷蘭
現職:阿積士球會總裁
前荷蘭國家隊首席門將雲達沙於曾於2005-2011年這6年間效力曼聯,助球隊4次英超、2次聯賽盃、1次歐聯、1次世冠盃,為球隊上陣266場比賽中,有135場保持不失,並於曼聯掛靴。退役後返回母會阿積士,曾任職球會的方體育總裁及市場主管等管理層工作,擁有充足的管理及行政工作經驗,現為阿積士的球會總裁。由於熟知曼聯的球會歷史文化背景,故被視為這個新職位的大熱門。

蒙治(Monchi)
國籍:西班牙
現職:羅馬體育總監
曾為職業球員的蒙治,球員時代是西維爾的門將,退役後擔任母會的體育總監,上任時正值球會降班,蒙治一手把球會帶返西甲,並帶領球隊復興,由聯賽中下游,球隊漸漸變成前列黑馬份子,更曾5奪歐洲足協盃及後來的歐霸盃(被球迷戲稱為「西維爾盃」)。最為人讚賞的是他那套經濟哲學,往往能把隊中,球員「低買高賣」,球會能有盈利之餘同時成績亦有保證。去年轉會至意甲羅馬,繼續他那套經濟哲學,亦帶領羅馬能取得新球季歐聯入場券。

柏拉迪治(Fabio Paratici)
國籍:意大利
現職:祖雲達斯體育總監
球員時代司職後防的柏拉迪治,退役前主要都只是於低組別聯賽效力,掛靴後於森多利亞擔任球探,之後被升為首席球探。2010年,得到祖雲達斯主席艾尼利的賞識,柏拉迪治從森多利亞來投,擔任球隊的體育總監,與球會總經理馬洛達及球隊領隊合作,帶領球隊於意甲造出7連霸的紀錄,亦為球隊引入不少球星,包括今夏從皇馬引入葡萄牙天之驕子C朗,故成為曼聯總監的其中一名人選,亦不為奇。
費sir廿幾年除咗02~04買埋成堆水貨之外
其餘時間買嘅都睇得勁準
不如話椰子自己無眼光又無名氣吸唔到球星

簡東拿堅尼舒米高約基高爾蘇B舒寧咸史譚雲佬沙夏C7史密夫朗尼里奧維迪前鋒華

再加埋一堆青訓擔大旗

當然間中都有伏野
泰比保斯尼治科蘭華朗比比
覺得科蘭同華朗似水土不服都d
祖記嗰個真心勁
個個老將買返去都仲可以踢多三四年高水準

科蘭走咗之後做歐洲金靴

華朗都係啱踢意甲
但當年費sir係想用佢嚟改造球隊脫離442雙翼齊飛轉做4411
可惜佢踢唔起
但呢度買老將比人屌到仆街
連加特一碌柒
馬體會.多蒙特果兩個都好勁
睇人都係極準
馬體會都好少失敗例子
有都賣左去支那搵一筆
費sir完美示範兜巴車落你班友到
25m買29歲RvP
借係瑞典養老嘅拿臣
搵「已過顛峰」嘅vds返嚟做一號龍
咪撚on9啦
天價買個退化嘅全能到仆街
賣個潛能無限嘅馬仔換金章安
唔屌佢老母仲係人嚟嘅?

馬迪夠老啦
又唔見有人屌?

根本屌唔屌你睇人唔係睇年齡
迪贊巴.基巴臣 .香川真司.支那人董方卓
總體老費買人成功多過失敗
馬迪企開啲啦

咁快唔記得
佢老母想夏天賣走馬迪爾
買比列錫
問點解一直比列錫唔轉會曼聯

要保定..我真係頂唔順摩狗
迪贊巴雞巴神呢堆一律歸入02~04堆伏野度

香川其實成功啦
不過係費sir突然退休跣佢一鑊

支那人擺明係市場操作
是但買個支那人返嚟呃支那錢
屌唔講真係唔記得
不過又係一兩場波就收咗佢地皮
香川我唔敢肯定
不過佢尾段開始適應
仲有個奧巴坦.又係極品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞