西客之中既西客。因應餐廳只有兩種甜品而覺得 可以自己免費帶蛋糕嚟食

452 回覆
43 Like 897 Dislike
咁私營機構黎講,公司俾咪得
唔俾咪唔得
咩叫附加例唔合理?
商業機構,要保障自己舖頭無得講
佢肯就人情,唔比係道理
而家白紙黑字寫明,無得講
正猪西自我中心,咁唔顺气咪照带去切啰,睇下到时边个on 9
唔用咪唔好係佢個到食囉, 等陣放耐左食壞肚又入佢數
唔用佢雪櫃都幾有創意
不過唔用,都係要比一百蚊切餅費的
不嬲都收錢㗎啦,第一日食生日飯?
去m記 大家樂之類切嘛
呢啲咪唔收錢囉
去老麥搞生日派對可能開心啲
切餅費係你唔消費人地提供既甜品你又要係人地到食蛋糕緊係要收返d錢啦 唔通收開瓶費100你又話人個開瓶品擺鑽石做? 如果係咁既人人帶個m記去間餐廳食完走一蚊都洗比?唔想比果100咪走左先食咯
除左公營機構
無公司可以將附例SET到以法例去實行
試下叫個大狀去餐廳度飲自己香檳
睇下間餐廳仲敢唔敢收錢
合約入面自己既物品根本唔係consideration
唔會受約束入面
當事人要食自己蛋糕最多間餐廳趕佢走

其實係一般市民怕事先蹤到班商家呢度收錢果度收錢
wt 7 u up?
閱讀理解零分就出返去啦
大把大狀帶酒去半島飲,有人唔俾錢?
白錢黑字寫明就係contract,自己物品唔係consideration,但你用左人地既服務空間同餐具呀柒頭,尤其酒店仲有侍酒師,人地開枝酒有專業知識架,又唔洗錢可以享用?
你咁大個人識幾多個大狀呀?同幾多個傾過偈呀?
唔好出黎搞笑啦
仲有嗰啲唔係附例,而係要約,ok?
餐廳上列明價錢同條款,個客入去前已經知,呢個唔係法例,不過可以成為大家相互認可嘅合約
好似食飯,佢寫左100蚊,你接受,叫左,合約成立,你之後唔比,食霸王餐,比人告,無野好講。
同樣,你入餐廳之前,佢同你表明外來食物要另收費,你接受,之後你唔比錢,餐廳有權向客人追討。當然100蚊,佢小額你,或者報警,佢會嫌麻煩,如果你係律師,當然可以惡啲添,不過,唔代表每個人都怕麻煩,遇到一次佢認真,你幾巴閉都會頭痕。
當然,以上講緊係佢有表明啦。
龍門
個大狀咪比人趕走囉
分分鐘上埋報紙添
瘋狂大狀狂數餐廳濫收開瓶費 報警收場

啲客睇到個bar咁撚柒即刻打電話去話要轉firm,費撚事失禮公司
GAY
罪加一等
係囉,搲撚爆頭,乜理論?
戇鳩仔以為自己好有point
Ching 屌得精彩 完全演活左個實際情況出黎
係 無餐廳會做你生意 有都係垃圾質素鋪仔咋傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞