召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (37)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
係咪一直沿海果條路?
我考街都係師傅著埋車俾我叫我等考牌官上車就ok 都無特別有較過啲嘢
我覺得黃竹坑至貝沙灣/薄扶琳都好啱港島P牌仔練車

好想快啲考啊
乙部係根據你考試嘅場 而唔係用你個路線A B C去決定

好似我遲啲考跑馬地 全部都係同一個場考完乙部先出街

丙部揸揸吓就記到㗎啦
啱啱早幾頁講緊港島環島遊
係有啲燈,但唔算多,同埋燈陣前後都有景睇下,沿途啱feel嘅話又可以停下車望下,又冇上路咁大壓迫感,遊車河一流
其實頭一兩堂就應該要講
唔望鏡望盲必肥,同埋呢樣嘢影響到其他道路使用者,考試會睇得緊
p 牌仔 攤左4個月,聽日拎車好緊張
我唔好彩 個師傅捉得緊
一般望盲會做shoulder check,意思係擰頭擰到膊頭位置,真正望嘅位係左邊客窗,右邊你嘅4、5點位置。呢啲師傅一定要講,上咗5、6堂都唔講嘅話你可以搵過個
都係嗰句,考試時只要考官認為你擰得唔夠就可以肥你,所以擰足啲冇壞

路面情況許可嘅話揸20的確太慢
一般平路行40-45,上斜20尾,落斜30頭就差唔多,當然慢車嘅話就自己調節下
唉 所以真係要睇彩數 唔單止時利天地人和咁簡單
琴日考掃桿蒲
轉線之前睇曬倒後鏡 側鏡再拎頭
點知扭鈦一出,突然有架寶馬bill咗上黎
個考官就一野dup落黎
弓起弓起。買咗咩車分享吓
弓起弓起。買咗咩車分享吓
早晨,聽日就可以抽快期
不過今朝試過真係好難
咁一定踩你啦
要郁軚盤就望
有咩就上黎問啦
膠咗

望盲下巴到膊頭,左手面擰到七點方向
冇望一定肥,個官覺得你無望都肥
推坑大隊長
冇錯
扭咩方向就望邊面,記住係扭之前望,望清楚冇嘢就出/轉

多過40唔駛驚,一樣咁揸係留意3點:
1. 留意前面交通係咪暢順
2. 維持返喺自己行車線
3. 唔好踩到50

俾啲信心自己
搵過個師傅好好練啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞