召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (37)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
大隻妹著左短裙
唔知淆咩 (呢家情況只係可以冇師傅都可以 行大細圈,不過冇做足考試要求,只係上左2堂)
感覺 自動易PASS過棍van

身邊個個朋友都係棍van
我就盲中中咁跟佢地去棍van
自動私家車都唔一定pass 喎,我就肥鴨駕私家車,如果你棍van 操作冇咩問題,泊調頭個d 都搞得掂,出到街d 動作你揸咩車都要做足。
如果唔係有咩實質既野處理唔到,好似唔係咁值得
我覺得上斜開停唔太難,放高多少少極力子就得,反而我完全唔熟落斜開停
今日考觀駕中期搞掂晒d考試項目落返斜停果陣幾驚brake太多會死火,極力子太深會衰空波滑行
考廢牌完全唔覺有壓力
我學三個星期乍
但係我考廢牌
就快夠一年牌 拎緊想去克羅地亞自駕遊...
巴打們有冇邊個好師傅推介比我補鐘?
我棍van牌 唔太識揸自動
落斜我覺得唔基 輕輕印個brake 落番平路就簡單

上斜 放高極子 架車好震 我通常都係拎準Choke 果下
我12月已經學

2月考
一般都預2-3個月
個幾月要自己有時間+師傅有時間,仲要唔使點狂操都熟到手車

既然學得棍 van,唔差在學多兩堂睇吓自己對棍波操作有幾了解,真係唔得嘅先轉自動 van(信我,貨 van 好揸過私家車),理論上仲可以唔使改期考(不過鴨駕有冇自動 van 我就唔知啦)
不過冇信心短時間學識揸車嘅,不如改期吧啦
星期四考 沙駕 多石街
係火炭到轉彎果陣比考牌官踩左
佢話我架車上左壆
但明明冇上到 已經收油過灣
個frd同師父都話我可能係泥檔hi到個壆

一陣去比錢駕院
本身想搵師傅 但唔想又上過堂
駕院無法, 課金啦
個彎好闊下架喎
上斜開車主要考你搵磨擦點,吊到已經贏咗
落斜其實唔駛太擔心死火(特別而家齋考乙部,就算你1波蟻躝落去都吹你唔脹),因為地心吸力本身都俾咗動力架車,唔會咁易死火,而數據上1波係踩剩5km/h左右架車先會震,呢個時候架車已經接近停定,所以你真係臨停先踩極力子都得

再講,觀駕考完叫你泊返落下面平路嘅機會頗高(師傅們會自己再幫啲車掉位),所以唔駛擔心。如果要驚嘅話,驚做唔齊全套落斜泊車動作好過
係呀
我平時學果陣都冇試過
次次都會拖住個腳制入灣 入完先比返油
你貼壆就唔關速度事既
都比左錢 下次問下師傅點解衰
死喇 已經開始唔記得咗落斜開停應該係點 係極力子唔好放敢高,然後用腳制去拖着架車?
想問下考天光道 上堂約九龍塘正常?
炒車嘛

考邊啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞