召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (37)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
考車考安全意識同耐性
偏偏呢兩樣野馬路上好多人都無
陰公

的士佬對你做左乜野
同信任既人講啦
都好過諗唔到
諗到就有得執丫麻

開頭以為佢上落客好快開車就停喺佢後面等,點知停咗車先留意到佢打咗死火燈冚咗旗,咪諗住開車過佢囉,但其實已經算停得近咗,知道好大機會太接近物體,但都做足哂擰頭望鏡,睇到無車嚟先出,點知一扭出去,後面無啦啦有架車衝上嚟,就比考官dup停咗.....
意思係隔到一個車門口就係佢旁邊慢速行越過佢,隔唔到就跟係佢後面隔安全車距慢速行?
係咪出得太慢呀
扭出去 一兩秒就出晒
有冇車黎都唔關事

係咪慢慢出搞到突然有車黎?
出要比油出呀

隔到一個車門都要做足爬頭動作
望鏡望盲先拉右

但過識郁既物體
一路過一路望下佢
你唔知佢會唔會突然行近左你

考官呢個時候就係望住個鏡睇你衰唔衰
可能係啦...因為停近咗架的士,所以掛住望前面驚太近架的士
我都係。。。牌在袋中就得啦
上一代人D駕駛態度真係嚇撚死人
真係覺得英國佬咁早將黃波燈、黃燈同迴旋處咁早引入香港真係係高估左當時呢批未接受過教育既華人既呢種狗改不了吃狗屎既小農DNA(雖然而家少部份後生一畢都唔算好好)
真係唔知係教育問題定係華人小農DNA個格既問題
同公司D上一輩講車D野佢地可以屌柒黃燈收油同迴旋處行內圈既人on9
夠膽死教我揸公路行第二條線去到影線出口位停定打燈等人讓入去
真係CLS
根本條馬路如果大家好好地咁用跟返規則就乜事都冇又開心
條路唔會塞同咁危險
成日見快同中線仲塞同慢過慢線已經覺得好on9
係總有呢D害群之馬累到大家揸車揸到一路爆粗
做埋D損人不理己既自私行為
所以香港揸車係痴線
真係文化問題,驚死蝕底
要講嘅話倫敦嗰種塞車仲嚇死人,但去到英國好少人呠,至少唔係你過緊馬路佢呠你要你快啲死開嗰種
我仲記得我喺個黃波波企咗喺度讓架車行 個司機即刻黑人問號
唯有努力下次
呢啲cut線切記望鏡望盲
同埋趁再練習,練好距離感,咁你對於夠唔夠位出會更識預算同更有把握
係過死車就過完有架私家車細路直出轉彎卡住我。
所以我由學車到而家做假日司機都未呠過
佢係比你發出危險警報用
而唔係發洩用
就算我離遠見到有人衝燈都係收油算
反正呠完都係解決唔到個問題
不過我諗華人呢種狗改不了吃狗屎既小農dna都係改唔到呢個習慣架啦
小弟我下個禮拜三掃桿埔考棍van 依家驚到晚晚失眠
精神唔好重易出事,最好就進入明鏡止水狀態
學車嗰陣真係無乜 時間唔多 好易急

希望考車嗰陣醒醒定定 仲有一個月咋
留名
咁撚貴架咩
我1 take pass都好似唔洗10k
假設回旋處有四個出口,咁我要係第2個出口出
咁我一出去回旋處我應該行咩線?

利申前日先合格
直出 內外都得

利申:上星期合格

其實我都想考6號,不過背書麻麻
gopro 嗰啲囉,不過個人覺得其實 action cam 夜晚成像做唔到車 cam 嘅要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞