召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (37)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
拉高D

開車踩左油先放手掣
無理由溜嫁BOR
但今次個師傅見我流後 斜路就叫我踩小小油門先再轉波 我之前起步轉波都係 踩brake轉波手制油門 依家就係油門轉波鬆手制
thanks 過兩日再留意下 因為之前一直都無呢個問題 今日突然之間有 嚇佐嚇
主要係長途駕駛好疲勞
你唔揸開車個人會更加緊張
重要左軚你又唔慣
你入天鵝堡, 再去奧地利再入HALLSTATT 有山路要行
唔係全程高速

你個行程 3日揸呢個距離好辛苦嫁
你係咪睇D台仔BLOG 好似好正咁
台仔揸開車唔同香港人
上星期一齋丙行左線pass,其實好睇你彩,我一出試場個黃格位係車頭中少少都未嚴重 師傅話可能好彩唔係前碌入格
我見Munich去新天鵝係揸兩個鐘
我諗會慢慢揸, 一個鐘休息一下咁

新天鵝去Innsbruck係三個鐘
我上youtube睇過D人揸成條路線
所謂山路其實都唔算好窄, 都係D闊路黎

以上就係Day 1

Day 2就係Innsbruck去Hallstatt
又係三個鐘

Day 3就Hallstatt番Munich

我諗.... 都唔算太辛苦...?
因為番Munich之後係去Dubrovnik影pre-wedding..
所以好多行李, 同埋想同條女sweet D...
點解唔係入D波, 放BRAKE
踩油, 放手掣?
因為個師傅見我流後 所以叫我踩油門先 我都唔知呀 依家亂亂地

你堅持就無野唔得既
自己小心D啦

補鐘盡量補番十個鐘啦

踩得油門本身都D波啦
唔會N波踩油呱
但我又唔明點樣踩左油門再轉波
假設你係斜路n/p波 踩brake 轉d波 俾油 鬆手制
停斜路嘅就brake + 手制拉高d
我學個陣冇轉過n波
我又真係咁耐都未試過踩左油先轉D波
你路面有斜位
自動波就係入波比油之後先鬆手制
你唔比動力佢 咪會溜後囉
比左油先鬆手制係保險線黎
萬一你鬆左手制先之後先比油溜左後就即肥
同埋唔入波比油都係沒用
之前斜路無轉波 就咁拉手制 都唔會流後

但今次會流後 所以一定要拉手制轉埋入N波最穩陣?
多左好多人
Yes sir!
明白 thx
我都話唔明你講乜野踩左油再轉波
師父話 一定要踩實個brake轉波 如果唔係會chok
本身d波架車已經有動力 如果前面有車 踩油+d波咪好危險
Google 個時間係用果條路限速去計
你應該唔會揸到咁快, 中間又會停下
所以實際時間會耐過google 個時間

載住老婆就萬事小心啦
算啦 你由我啦 上面有位巴打講明了

之前呢條路線個師傅就算係斜路 都同我講淨拉手制 唔洗轉波

今次我同樣放break轉踩油門時有流後 我係唔明呢個位啫 純屬係我拉得唔夠緊呢個問題
n波可有可無 我學個陣冇用過
記住轉波前一定要踩住個brake!!!
你流後嘅原因 一係就停個下踩brake唔夠深 一係手制拉唔夠緊 一係你起步冇俾油先鬆手制
明白
出D奶力拉大力少少
拉高D
架車唔係你既, 唔好怕, 出力拉
之前問過教我個師傅,依家有d新車就算上斜開車唔踩油都唔會即時溜後,但有唔少年紀大d既考牌官仲用緊舊果套諗法,所以放手制前一定要比住啖油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞