英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
我大你black country dialect
咁我扮 ABC 口音囉

Yellow chink garbage
The Chinese guy with fake British accent
我唔明啲人點解成日吹奏佢
把聲好假
有乜問題 學語言一定想學到最好
唔通鬼佬講廣州話講到台山話又話佢好
條女應該幾好屌
陶生其實Speaking都好唔自然
講嘢好似砌出嚟咁
其實人地聽得明就得
冇需要刻意扮
否則Even香港人都會覺得你做作
當然有d人真係好重口音好難明就一定要改進
Wo’ Ah!
其實asian講glottal T都可以好作狀
返工間中會搞下笑chok啲brit accent啲同事講嘢
佢地都會覺得由我把口講出黎好得意
係咪金鐘站波板糖大 每次聽到都好監尬
honest opinion dllm
個鬼婆宜家就係同你講
呢種所謂posh accent並唔係最好
普通人亦都唔會咁樣講野
你地只係一直幻想緊講呢種accent人地local就會覺得你英文好好 好上流
但事實人地只係當你傻尻 自卑撚
明未?
你咪叫鬼佬學台山話囉,最唔造作嘞
唔通廣州話咬到字正腔圓又係自卑咩
唔通個鄉下婆講幾句就信到十足咩
蕭叔叔個隻都唔係個鬼婆講既posh accent...你地d英文智商有冇咁低啊
之前睇oxford debate見到喱個咁多view就入咗去睇下
但佢個accent勁怪 聽到勁辛苦
你都係唔撚明人地講乜
人地就係話學廣東話 學到香港人水平冇問題,唔一定要學到中文教授/朗誦隊個種,你就走去講台山話呢d on79 accent 全廣東冇人講既accent
superior vs. normal 識唔識分
人地就係話大部份英國人都係唔會咁講野
罰你睇多次 寫佢既主旨出黎
連登仔英文差係真,6分鐘既video竟然一半人都唔明佢講乜
我個標題撚左好多人
不過如果我寫做
英國local鬼婆叫你地講英文唔好扮posh
應該冇咩人會入黎
我只係認為英國人(包括BBC)講RP唔會有異議
但非native刻意扮到咁衡就太作狀
細聽個女既講
我飛住聽都聽到好多穿煲位
例如佢係「啷啷」而唔係long long

我諗片主笑既就係呢種人
語言係要嚟溝通
英文最清晰嘅口音一定係倫敦口音,正如廣東話最清晰係廣州口音
你會唔會就廣州口音好撚造作要人講台山口音呀
連登仔一邊笑人講廣東話有鄉音一邊話學倫敦口音造作係咪精神分裂
所以我一路都唔知個蕭叔叔做咩鳩
chok到痴撚左線
我聽一句已經頂唔順
明明聽外國人講無咁難頂
你老母唔係一隻馬啦
唔通你又唔可以去做評馬員咩傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞