英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
同埋條女講嘢嗰陣好用力 好唔自然
就算係rp accent嘅local都唔會咁誇
倫敦口音好Charm又唔老餅
RP不了
呢個係演講嚟
所以我認為佢係刻意居多

想比較一個人平時點講嘢
可能搵interview或者conversation既片會好啲?

根本唔係喺純英/美環境底下長大嘅話
好難做到所有嘢都統一
唔明點解仲有人爭論口音問題
從來都係根據自己所學過嘅印象去講
無論係糾正人口音定係chok口音
我覺得都係出於崇洋心態
會唔會出現崇語言心態?
因為我鍾意英國鍾意足球所以會鍾意埋佢地個ACCENT
我覺得現實係喺華人社會入面,普遍會認為講到一口流利英式口音係有優勢.
呢個係一個Social Norm, 你可以唔認同, 但的而且確大家都係咁諗.
俾著你要in 兩個candidate, 兩個同等學歷,相似經濟,兩個都fit
一個英文講港式口音一個講RP
你係老細你會揀邊個?
就好似有兩個男人,一個靚仔一個樣衰,given that 其他條件一樣,你覺得邊個容易有更多既機會?
我理解個鬼婆既講法係叫你唔好扮BBC口音扮得衰,
你講到Uncle Siu咁有咩問題?

口音唔係最重要,但你用London Accent 用到lark lark聲,喺呢個社會一定會加分囉
咁係咩accent ? 你智商咁高不妨指點下我地

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=743119802700591&id=249311838748059
呢條片蕭叔叔垃圾同 eason一齊讀 the little prince 可能我唔識欣賞啦 但係eason讀得自然好多囉 真心唔鐘意條蕭叔叔把造作聲
重點在於係扮,口音同你背景有關
咁學語言當然搵個最正宗既黎讀.....唔通知點讀都特登改到有廣東話feel咩
Big Black Cock
Uncle Siu就係個鬼婆講既Chinese with weird accent呀
你都係重睇一次條片啦
咁你都要接受現實
用呢種posh accent講野
好多Local會唔鍾意你同埋心底裡睇你唔起

同埋點解要咁極端?
個鬼婆既意思都係話可以模仿佢地accent
但唔係呢種過曬時 又唔合乎你身份既偽posh accent
其實係香港 如果你英文流利 發音同用字準確
已經屌打絕大部份人啦
等於你講普通話
你講得準 就算有d港式口音都冇問題
但你走去扮個種老北京人既口音就好撚on9
上半part唔係幾認同
local點睇唔起你先?
呢一代人好多中學就俾老豆老母掟左去英國讀書,咁學好呢種posh accent 有咩問題? 即係我daily usage 用posh accent D local又睇唔起?
最後果2句認同

同埋你點define 唔合乎你身份
btw, Uncle Siu真人講英文唔chok架 chok聲版係佢個character 黎
好多地方都會有glottal t
唔係淨係cockney

佢講粵語都喺度chok
呢個應該係關附佢語氣 佢講中文都係好似砌出嚟咁
特登做到好慢條斯理
佢口音唔似英國 但係佢修養學識都
佢根本港式口音,但用字同內容無問題,對方都唔會笑你啦

BTW,英式訪問係咁?陶生成日問彭SIR"如果係邊個,會點?"
搞到好悶,死咗果D人關本書咩事......
同問,次次等緊車都想叫佢不如正常咁叫算
似律師說話方式
Rees-Mogg accent 真係幾好聽 間唔中都會上YouTube聽佢講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞