英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
依家就算所謂rp 都變咗種唔係蕭叔叔果隻
除非有返咁上下年紀囉
bbc 依家都開始多元化啦 咩年代
聽親啲lads一開聲好重cockney就好想星巴佢
我覺得個鬼婆有D自以為是啦,自以為高人一等
其實某些亞洲人講得一口流利英文,無亞洲口音,係因為佢地可能係天生語言天份,或長時間在外國,唔係扮架
都痴痴地
之前個ex識親新朋友講嘢就好rp
但佢同佢屋企人講嘢嗰陣成個村姑咁 痴線
slur到我8成都唔知有冇聽到
呢樣真
有d 鬼婆自己都會學口音
識得有個manchester 嘅女仔自己學返london 口音
其實係old news
之前已經比堆強國人圍屌過
你睇comment都見到

個個屌柒條鬼婆既鬼佬普通話幾勁
但平心而論 條女雖然個態度好串同埋有d racist
但講既野係有point
而且事實好多local都係咁諗
佢地覺得你地一個Asian講野懶係posh
係一件搞笑得黎又有d乞人憎既野
佢成日都話好唔鍾意自己Norwich口音
心諗 我asian口音都未出聲
講真口音有得扮既咩...
淨係叫你講廣東話無懶音咁講都好唔自然啦
d口音真係睇劇聽歌聽返黎...
如果平日用英文溝通都要扮 我諗都幾攰
我寧願佢學 北部d 人講野含住粒欖核咁都唔知噏乜
有時接case 接到北部既人就知瀨硬野
因為好多人根本冇真係去聽個鬼婆講咩
亦都可能係佢地既理解能力有問題
當然 我個標題都撚左好多人
終極Boss
Glaswegian
最慘係大家都知個問題有幾嚴峻
又偏偏起晒d call centre 喺果度
係咪講緊Kai Wong
呢個啲口音我真係頂唔順 我想知佢邊度讀書長大

人地native speaker, 真 bbc born and raised
中文都唔太識講
我老細就係呢種
講嘢又快又lur
連啲local有時都聽唔清
根本大把人撚外國口音
目的就係想起人群中顯得高人一等
心諗:你地係講中式口音英文
我就唔同 講英式口音 高貴好多

講真話篤中就發爛渣
Glassglow 撚真係聽到好辛苦
英國既口音都好多
就算係條片入面果一種都叫聽得到
有d地方口音你都唔知佢係唔係講緊英文
就好似有人用閩南話或者圍村話同你講野咁
英國佬笑人會當住你面笑

英國佬笑人係點,你住過你清楚不過。我個人覺得扮人口音我覺得好悔辱人,正如你去廣州扮廣州口音,人地會點諗?
我上面答左你 我大把local fd...我就唔知你識埋d咩質素嘅英國人 我果d就好正面 好有家教 鍾意多元化...梗係啦 連登仔除左個天生香港人身份仲有咩能力值得有優越感
我唔係話英國人冇家教,有時就係太有家教,乜都做得太假,乜柒都brilliant
我想知你住左幾耐,定係係個到出世
住左8年到啦 我d fd 全部好好人 因為我唔會自卑 覺得低人一等 我都係用英國口音同佢地講野 佢地都話我學得唔錯,經常一起飲酒,如果佢哋想當我奇珍異獸,唔想我埋堆ge 我唔會得到咁多真心朋友,一個村婦講ge嘢 d連登仔就high曬 以為係真理 我真心無嘢講

巴打你好彩
利申 住左六年 假人好人閪人都見識過 到而家都唔鐘意英國人
口音冇得扮,但有得「改」
香港人做廣播業都會俾人要求執口音
又或者口音好lur嘅人,做嘢俾人話得多都會自自然然改咗
英國都有,好多人做嘢都會執口音,係人之常情
因為清楚啲點都係有助做嘢
但如果你「扮」口音係lur咗,就真係on9啦
自唔自然亦都唔係人地定義,一個人好自然噉講一個唔自然嘅口音,噉係咪自然?好深奧嘅問題
Scouse 都可以一戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞