英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
X叔叔
我係到諗:
其實其他國家/地方有冇發生呢樣嘢?
同埋 易地而處,外國人同外國人之間用廣東話溝通 會唔會發生呢樣嘢?
我覺得最近套電影Crazy Rich Asians幾岩講
大家心入面都有兩種標準

第一就係真ABC BBC
Kai Wong同CRA入面班人(Astrid,Nick,Rachel)
鬼佬唔會覺得奇怪
鬼佬根本唔會討論佢地既口音
樓主片個鬼婆都好
一樣唔會笑佢地或意指佢地
因為大家都好清楚佢地係Chinese Ethnic既Native speakers
即使係我地非Native
「覺得冇問題」其實就係同班鬼佬一樣,
都係深知呢樣野

第二就係非Native既人學外國人口音
我上面留言講左自己既睇法
最盡去到石黑一雄咁就要停
唔係就會變左蕭叔叔或者呢個
https://www.youtube.com/watch?v=X2lAsuvKNFU
石黑五歲到英國,呢個女既google寫9歲
樓主條片,鬼佬或者我地根本只會覺得蕭同呢個女係笑料
因為你擺明唔係英國人,既然你無本事學到唔穿煲,為乜要咁講野呢
我諗到點樣形容
片主大概就係講緊某啲CHINESE扮緊既ACCENT係皇室先會聽到,情況就好似你聽緊中文既朗誦咁咁撚浮誇,並唔係屌緊人唔好學BRITISH ACCENT。

上面有巴打講到無需要因為令人覺得自己高人一等而去學口音,我係認同的,不過有部份人係真心對ACCENT係情有獨鍾,唔洗講到全部人ON9既。
Uncle siu
其實所謂嘅chok口音,換個角度黎諗,都只係想盡量講得好聽啲,效果就有異啦當然,你學邊個語言都係咁啦
老實講我唔覺得條女好大問題
喺得Oxford union debate 就要有oxford union 既談吐 佢要特登Chok 個tone 出嚟都無可厚非
呢個擺明born and raised 又自然喎
Sorry 單手用緊手機,隻手指公唔夠長撳錯負皮
根本扮唔扮英國口音都被鬼佬笑
唔扮又係你背後Ching Chong Chong
扮又話你扮晒嘢
歧視就歧視啦,關條垃圾鬼婆撚事
只有d 無知自大嘅人先會睇唔起人學second language 講得唔好

去過英國exchange 成班歐洲人講英文都好有口音但係個個都好盡力講
因為你講得唔夠British/American Local會聽唔明

呢條鬼婆同美國佬一樣咁撚落後+冇腦
係英國住咗5年
根本冇人care accent呢樣野
我問過班local 聽唔聽得明我講野
佢話一時聽唔明

我個法國friend d 法國口音重到
我同班local 次次都要好專心聽先聽得明
你唔搞好accent 真係溝通唔到

呢條鬼婆同係美國中部個班仆街一樣咁井底蛙
佢唔係講緊posh咋咩
究竟係嘈chok posh accent
定pronunciation有問題 2件事黎 唔好撈亂

有D人天生母語冇果個音 發唔到 要努力練先發到 依個叫pronunciation
pronunciation有問題會影響傳意 所以最好改好佢

屌你Chok posh accent係屌你用郎誦tone講野
條片叫華人學英文唔好扮posh,否則遇到英國人有可能會被笑。。。係因為posh就算由鬼佬去講都會比英國人覺得扮野,個accent同離地&扮野&假聯繫埋一齊
https://www.britishcouncil.org/voices-magazine/what-does-your-accent-say-about-you
就好似學廣東話,有大陸口音廣東話同鬼佬廣東話,口音會被用黎label。。。
當然用口音黎先入為主睇人係屬於歧視,不過好多人都係咁做
其實你係咪唔識英文?
幾頁後再推 條鬼婆係講緊蕭叔叔之類呢D夾硬扮posh口音以為好好聽既垃圾 實際上學返普遍英國口音係無問題
結論: 蕭叔叔收皮啦 唔好再吹奏條友
真 我識個喺Edinburgh嘅本地人,佢Oxford畢業之後個accent都係rp
學accent根本無問題 學語言不嬲都係聽人地講自己去學 最緊要溝通到
我以前又係有個美國人教我講英文,
由細到大都係美式口音。
後來喺英國讀書聽得多英國口音俾人影響到,
有啲字係會講咗有少少英國口音出嚟,唔係特登扮出嚟
結果依家唔咸唔淡一半一半 好撚奇怪
之後我先發現原來我學英文係要聽得多,唔係用phonics
Ching你認真咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞