英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
關你撚事
ok
冇錯,關佢撚事
對English as second language既人黎講根本冇一個born as既口音
理鳩得個鬼婆咩feel

我地崇洋 崇優 係比我地自己feel 唔關你鬼婆事
佢又講得無錯喎
但個鬼婆既意思係
如果我地去到英國扮呢種posh 口音
d local都會當我地係傻尻wo
真 外係香港人先會自豪無香港口音 根本就係自卑崇洋既表現
我覺得唔係講得太POSH既話都無乜問題
不過有次係地鐵見到有個黃衫男職員(16-18歲)講'please mind the gap'真係講到好撚做作加好撚似女人
後面幾個鬼妹笑鳩佢講咒語,個一刻我都聽到好撚尷尬

如果用返london accent會自然好多,不過我耳聽大部份香港人都帶american accent多啲
呢樣真,同埋得香港人先會笑自己人講得差
有腦嘅都唔會Chok口音 好撚核突 但好多香港人都會特登Chok 搞到成日講得好唔自然

自己講英文又冇話特登會扮一種口音 但啲歐洲澳洲fd都話似美國口音多啲 可能香港學英文都係偏美國
鬼婆個重點都係話某啲chinese講得太posh好撚做作
佢指既某d chinese 包唔包括蕭叔叔?
以前讀書
英國同學其實聽得明你講明咩就唔會理你咩口音
係香港同學先會走嚟笑你呢個字笑你嗰個字
你唔睇個樣都唔知佢係香港人,咁仲係咪扮?
好想屌
我根本唔想學英文
你地啲冚家鏟祖先殺人殖民迫人學
重咁多爹
如果有個local 英國佬 講普通話d方式同雜總一模一樣
咁你覺得佢係咪扮?
係啲無知港女先會覺得有口音先係高尙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞