英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
第5頁都冇人po呢條片 https://youtu.be/B33XgAOF-m8
根本成班自卑撚 見到白人就咩都啱 佢哋咁只係會比d白人當寵物狗看待。我係外國咁耐,移埋民,個原則都係大家平等,對事不對人,唔會因為你係鬼佬就乜屁都啱,反而多咗好多local朋友。
樓主第一個留言已經post左wo 巴打打飛機打到傻左?

btw條片好多年前
中環好撚多BBC口音
嘩, 想屌呢條仆街好耐, 成撚日chok聲, 低key, 又"tisk" 又"ter" d尾音就好似好撚勁咁, 最撚戇鳩係, 好撚多係度吹奏, 個個柒頭唔撚識就係度當佢神咁拜先最戇鳩, 吹撚到佢依家上晒神枱
識個friend成日扮咖喱佬口音
如果英文係你第二語言,你口音係會隨時間不停轉
學生時期果啲鬼佬英文教師可能係澳洲人,你自然會學到少少澳洲口音,大左睇美劇又會學到美式口音,學語言最佳方法係模仿人地,好似細蚊仔會學大人講野咁。

當然有啲友就係扮口音扮到好核突好作狀
on9 不知幾多人笑鬼佬講廣東話柒下柒下啦好無 更何況好多人唔係怕鬼佬 係英文唔好想駁都駁唔到
正 do you like to eat curly my friend?
哦 我就見多識少,真心無乜點見過香港人恥笑鬼佬廣東話唔好,英文唔好係佢自己教育程度低姐....
有港式口音咪一樣俾人笑 都on99
真 早兩年d friend share條垃圾直播 嘩讀本書d accent造作到嘔 d留言仲話 好sexy呀蕭叔叔把聲
嘩屌你壓低自己把聲 再講中文時帶d唔準 講英文同中文唔同聲 咁就sexy呀? 屌咁我隻狗都可以好sexy啦
題外話 成個英國人應該都最討厭 鄙視利物浦口音或者London working class 口音
下次加個秒經
我好鍾意red dead redemption2 Josiah Trelawny個D奇怪口音
但一黎唔會學得似
二黎會比人笑同當怪胎
普遍asian 都係覺得英文好聽 呢樣野無得講 趨勢係咁 我自己所見。。 不論越南, 印度, 大陸, 香港, 韓國, 日本
去得外國留學/住既 都係覺得講英文叻好d 反而你講自己語言仲埋唔到同類人堆
其實說話有口音唔係d咩衰野, 仲令人更清楚你係邊到人
就好似聽一個西人英文會大概聽得出佢係咩國家人一樣
亞洲人就好易分到佢係香港,日韓定南亞
扮liverpool口音

利申:利fans
地鐵要過18先做得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞