英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
唔鍾意英國人都仲住係英國?!你係蝗蟲大陸哩?
其實乜叫扮口音,唔多明白個定義

會唔會叫學口音呢
佢唔係好彩 係幼稚
有朋友都係幼稚
真男人唔應該有友誼
人心隔肚皮,防人之心不可無呀
自卑撚行開啦
佢靠chock聲
咁都得....我有真心好英國兄弟都幼稚.... 唔係毒撚就係清高ga 師兄
Cockney先有英國本土feel Scouse就真係感覺上好乸型咁 加力查就係一個好好例子 同埋英國黑人啲roadman accent 又係好唔同 初頭真係唔識聽
所以我咪話 攞口音黎攞成就感 優越感真係好撚低賤
型到bbc 會幫佢地加字幕 平時明明冇
其實點扮你唔係果邊出世點都唔會扮得似
我住左成十年但聽返自己都係點都有啲口音 不過只要通順對答無問題冇人會笑你 london啲人都好多唔係英國人嚟啦 段片果d鄉下人點同
好中
竟然係咁
英國佬笑人會當住你面笑

英國佬笑人係點,你住過你清楚不過。我個人覺得扮人口音我覺得好悔辱人,正如你去廣州扮廣州口音,人地會點諗?
我上面答左你 我大把local fd...我就唔知你識埋d咩質素嘅英國人 我果d就好正面 好有家教 鍾意多元化...梗係啦 連登仔除左個天生香港人身份仲有咩能力值得有優越感
我唔係話英國人冇家教,有時就係太有家教,乜都做得太假,乜柒都brilliant
我想知你住左幾耐,定係係個到出世
住左8年到啦 我d fd 全部好好人 因為我唔會自卑 覺得低人一等 我都係用英國口音同佢地講野 佢地都話我學得唔錯,經常一起飲酒,如果佢哋想當我奇珍異獸,唔想我埋堆ge 我唔會得到咁多真心朋友,一個村婦講ge嘢 d連登仔就high曬 以為係真理 我真心無嘢講

巴打你好彩
利申 住左六年 假人好人閪人都見識過 到而家都唔鐘意英國人
唔鍾意英國人都仲住係英國?!你係蝗蟲大陸哩?

唔洗開口埋口都眨低人抬高自己既 我未讀完書啫
scouse唔係係呢邊住左咁耐 真係幾難搞同聽得明 其實都幾得意 一個國家唔同地方已經有咁多種唔同嘅口音
韓妹學中文會chock埋口音㗎
認真 你唔鍾意英國人都去英國讀6年書....就好似 大陸人黎香港 唔鍾意香港人但係賴死唔走....
題外話 成個英國人應該都最討厭 鄙視利物浦口音或者London working class 口音
Cockney先有英國本土feel Scouse就真係感覺上好乸型咁 加力查就係一個好好例子 同埋英國黑人啲roadman accent 又係好唔同 初頭真係唔識聽
所以我咪話 攞口音黎攞成就感 優越感真係好撚低賤
其實點扮你唔係果邊出世點都唔會扮得似
我住左成十年但聽返自己都係點都有啲口音 不過只要通順對答無問題冇人會笑你 london啲人都好多唔係英國人嚟啦 段片果d鄉下人點同

通常同本地人嗲兩句都會以為我係born and raised
不過講多幾句就會露出馬腳
不過是撚旦 又冇特登學/特登Chok
有無片睇下?
我整係知嗰個法國仔?信誓旦旦 講普通話仲叻過我
雖然英國人全部都假
但假唔等如係仆街
戴面具做人對佢地黎講係必需
但唔等如面具底下冇好人
係人都有自己講嘅方法架啦
其實外國人學中文學台灣/南方口音係比較自然

好似學英文跟美式發音咁

英式
BBC Big Black Cock
有d 人只係學野快 冇特登chok
有同學以為我呢邊大 但我只係吸收得快冇諗過要學
返到香港已經冇晒英國口音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞