英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
個鬼婆講posh之嘛,佢喺段片都叫人扮返普通local英國口音
扮bbc 有錯果句係連登仔加㗎
我都想知,佢爸爸媽媽好似都係醫生黎,細細個英文應該好好啦
我都唔明 不過佢咁講我咁聽啦
可能只係oral差
kai wong講英文個樣好古怪但把聲無問題,燒叔把聲都怪
但係又咁講,當一個人對英文認識唔深嘅時候學英文都係睇電視學,而電視接觸到嘅多數都係rp所以有時候都冇得怪人會學咗rp
啱啱睇咗,原來cockney真係將with發做wif,father發做fader,同Asian accent一樣
有腦嘅都唔會Chok口音 好撚核突 但好多香港人都會特登Chok 搞到成日講得好唔自然

自己講英文又冇話特登會扮一種口音 但啲歐洲澳洲fd都話似美國口音多啲 可能香港學英文都係偏美國
香港英文教育無論文法,用字定發音都係英式
香港係大雜燴,啲tion 啲ter美式過美式
🍪大家都傾向用cookie多過biscuit
🍆都係叫eggplant唔係aubergine
但⚽️照叫football少用soccer
Colour programme照寫多兩隻字母
所以執著英式美式冇乜意思
香港人已經進化到港式,連廣東話都已經脫離唔到中途加一兩個vocab嘅習慣
淨係一句保險有冇得claim已經係好可愛嘅港式英文
根本唔應該去扮其他口音,語言同口音唔應該有高低之分
你呢度除咗football之外,其他字美式
sorry打錯字 ,應該係我都用美式 ,同大家講聲對唔住
你又知佢父母係醫生嘅
不過都feel到佢係有錢仔黎
Kai Wong 由細到大都係講英文,好難話佢口音有問題
我都係hku law
其實我初初入去英文都係好麻麻
係之後日日練去埋英國先好d
Kai Wong 英國出世架
https://www.youtube.com/watch?v=g1P6c3yomp0

我覺得Kai Wong冇問題啵,就算街聽到都唔會覺得作狀,真BBC
相反蕭叔叔果隻硬係形住有小小唔自然(第一次聽直覺覺得佢扮)

個人意見非native黎計講到石黑一雄呢種聽落就最舒服
比人聽得出落過好大苦功係英文度
鬼佬唔會覺得需要就住就住,驚聽唔明揀下用字
會當你係鬼佬咁照講
收工會肯同你飲兩杯
圍內英文人又唔會背後笑你
我覺得好難屌晒全部人,如果你話啲口音學一半唔學一半例如:明明一啲大陸人英文水平高,speaking都對答如流,但係就大陸口音一半再撈一半美式擺到唔柒改自己嘅口音,其實真係好撚核突抵屌。但如果純粹係屌人唔好學英式口音因為覺得你學唔似我覺得有保留,因為唔少人特別係老一輩移民真係改唔到自己口音。
Sorry可能我講得唔好
我只係覺得自己睇佢片或者假設係街撞到佢都唔會有任何感覺
只會好自然就知佢係BBC

對比蕭叔叔
人地幾歲已經喺英國
下乜鬼苦工
石生5歲去左英國
佢根本同bbc無分別
Cockney個th音係似v喎
我意思係擺明車馬非native人學英文
以石黑一雄作參照
可以講到佢咁就最舒服最頂盡
再chok就太作狀

大家係度討論得英文我諗水平都有返咁上下
點樣更上一層樓就唔單止要靠流利同語速快,文法岩
對答間既一進一退,用既phrases,句構等等都有關係
更重要係可以用英文言之有物,表達到自己既思想同睇法,上下句邏輯緊扣嚴密

如果去到呢個水平仲要突登扮口音,反而落為下乘
因為根本冇人在意

正如19最近又寫左一篇關於Sir David Tang
SDT既英文水平大家都冇異議啦
19都好強調SDT根本唔會學BBC或任何口音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞