英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
我係英國讀預科 大學 碩士 係香港果陣時廢到係認到24個字母咁解...基本上係英國由頭開始學英文....咁我係咪要去學美國口音就係為左呢班低等農村婦女 咁咪仲on9 你地有無咁低賤呀 咁撚cheap ge 洋婦都撐
咁河國榮啲廣東話都叫標準 你地連登狗會唔會笑鳩人
係咪講緊Kai Wong
講英文唔係問題, 扮Accent 就一定係戇鳩仔

即係你講蝗語 連個腔都學埋北佬一樣 幾撚戇鳩
相形見絀啦 傻閪們
即係咁 咁我應該講咩口音?美式?美國人又叫我收皮好難聽,港式?又比人笑英文唔正宗,有d人係chok 但係個鬼婆好明顯係覺得自己有優越感 係Native...認真 呢d井底蛙仲有咩好討論...
乜叔叔
人地都唔係講緊讀音問題,明明係講緊唔好好似睇啲幾十年前黑白英國文藝片裡面講嘢高八度啲人咁講嘢。

BBC口音完全無問題喎,樓主聽咗啲乜
佢唔係扮,佢根本就由細講到大
講還講唔好成日扮Jacob Mogg 個種posh accent,有時背景嘈為左lur直情聽唔到佢想講咩好難頂
香港係大雜燴,啲tion 啲ter美式過美式
🍪大家都傾向用cookie多過biscuit
🍆都係叫eggplant唔係aubergine
但⚽️照叫football少用soccer
Colour programme照寫多兩隻字母
所以執著英式美式冇乜意思
香港人已經進化到港式,連廣東話都已經脫離唔到中途加一兩個vocab嘅習慣
淨係一句保險有冇得claim已經係好可愛嘅港式英文
根本唔應該去扮其他口音,語言同口音唔應該有高低之分
一睇就知你講緊金鐘站向柴灣方向車頭個矮仔
真係勁難聽
由細扮到大
港式口音比班冇見識嘅香港人笑,假英式口音比全英國人笑

到到都有自己口音,再講你會唔會笑個鬼佬講唔正中文?
其實講得清楚 對方聽得明 順暢就得
我成日都唔點解香港人咁執着口音
佢細個喺英國大?
唔係都真係扮出黎 不過扮得似
Jason Chan 就真英國音
比人笑chok既應該係Queen's accent
普通BBC記者講既只係London accent喎?
呢個啲口音我真係頂唔順 我想知佢邊度讀書長大
第一次睇呢條女d 片
比全英國人笑?!你無撚嘢啊?!一個農村婦女講ge嘢代表全英國?如果係咁 佢唔會咁多負評啦 我就係英國生活左好耐而家係澳洲定居...從來無聽過邊個鬼佬會笑人口音 是但有小小學識,小小涵養,出過埠都唔會咁失禮人。真係荒謬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞