英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
呢個old news嚟喎
有鬼佬拍過片笑鳩佢
Queens accent普通英國人都唔會學,個口音包埋有d平時唔會用嘅字,不過我冇認真研究
條女屌得無錯喎, posh accent 唔係個個 British 都講啦,一個 Asian 講的確好奇怪
英國佬笑人會當住你面笑

英國佬笑人係點,你住過你清楚不過。我個人覺得扮人口音我覺得好悔辱人,正如你去廣州扮廣州口音,人地會點諗?
你去學普通話啦
陶傑一早講過
你刻意模仿英式或上流社會口音人哋只會背後恥笑你
正解呀屌 即係我地用粵語殘片個tone講野咁
大學識人係咁 本身英文都唔算好 唔係流暢果種

但又要迫自己"登"D口音出黎 有時有隻冷門字變返無口音 聽到我好撚老尷
我就咁諗ge 如果有一個外國人好誠心地想學地道 母語廣東話,用一d本地潮語 或者模仿口音 我係好欣賞,唔會覺得滋擾ge

ps...叫條村婦照吓鏡 篤吓自己心口 問下佢自己係咪周圍都係aisan chok口音...佢咁ge質素,有朋友都偷笑啦...講到好多滋擾,好多人會好熱衷於同佢chok口音咁 媽啊 有無咁睇高自己呀?
香港人最鐘意笑港式口音 踩自己人
關你撚事咩 點講都要你管?
我上面答左你 我大把local fd...我就唔知你識埋d咩質素嘅英國人 我果d就好正面 好有家教 鍾意多元化...梗係啦 連登仔除左個天生香港人身份仲有咩能力值得有優越感
其實港式英文係比較似英式架。。
只不過講港式英文會比人笑大家先會去講美式。。。
想講好啲都係On9仔
啲同事話香港人係近似Canadian accent

利申: 外國生活, 乜撚野accent既人都有, 唔會有人care你咩口音, 最多問句你邊度黎
我唔係話英國人冇家教,有時就係太有家教,乜都做得太假,乜柒都brilliant
我想知你住左幾耐,定係係個到出世
有d 外國鄉下牛屎仔 牛屎妹 乜柒都唔係 唯一可以打飛機ge就係英文
但好多都係清濁音不分就露出馬腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞