英國local鬼婆叫你地唔好再扮BBC口音

347 回覆
75 Like 146 Dislike
好多柒頭以為自己好有英國口音chok晒咁 其實啲鬼佬會覺得你仲奇怪 係到扮乜撚 即係你見到個鬼佬講廣東話你都會預左佢歪歪哋咁
你講野會唔會講到主播/listening d人咁先
你呢度除咗football之外,其他字都係美式
咁學咩語言都係想盡量跟正統㗎啦

不過係溝通行先,小錯再慢慢執,唔好太執著

有口音因為俾母語限制咗冇辦法,但係知道/講到正音點解唔跟?
透視
永遠都係講有冇得CAM錢呀 明明知道講claim但係係啲香港人面前又好似唔講CAM好扮野咁
英文差點會入到ku law
唔咁講點引到咁多人subscribe佢?
wtf
口音邊有分自唔自然
只要唔係特登扮有咩問題
You should proud of your accent.
關我撚事
睇都懶得睇
兩條片嚟㗎
好鍾意芳芳理性屌人
如果由細到大聽嘅英文都係由主播度獲取,日日聽日日接觸,好正常會受影響

香港人講廣東話嘅口音都會受環境影響同廣州人唔同添
學語言不嬲係要Imitate , 學口音係好平常架wo, 當然前提下, 語言最重要係溝通到, 而令對方舒服明白
唔覺得扮BBC 有咩錯 如果我係native speaker 係當地住 一個語境會令我哋變得所謂自然
但我哋嘅自然又唔代表人地覺得自然 所以學語言其實係一直地去扮
Sir David Tang 細個就喇沙小學同喇沙書院 再英國留學. 英文想講得難聽都難
林鄭英文speaking黎講好過燒叔好多班,燒叔d口音好怪
london都有分咁多種口音
又關港女事
明明個鬼婆講緊隻英國貴族posh口音,去到連登就變咗討論啲人扮bbc扮abc, 好似講到港式口音去到外國就無人笑你咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞