[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
b
我草草梳洗一下,畢竟是個毒撚,不必太講究。

嗯?突然想昨晚自己沒去的群組聚餐,他們應該有拍合照吧!去看看吧。

我打開手機,點擊進去交友谷的對話。

「嘩!好似好開心咁喎!」
「依間韓國野好唔好食呀?」
「幾時再有谷聚呀?我都想黎呀!」
「嘩,咁多女嘅,下次我又黎先!」

我繼續往上滑,就是昨晚的照片了。

「嘩屌,男嘅有型女嘅索,又話連登得毒撚嘅?仆街,好彩冇去。」我心想。

看著一張又一張的照片,顯得我昨晚過得特別寂寞,還是關了吧。

「叮!」電話鈴聲響起。

嗯?有人標記我?

「@阿明!我地兩日後係油麻地有扑驚谷聚呀!你琴晚放咗我地飛機,唔係唔黎呀?」是阿草呢。

「呃⋯⋯我唔知得唔得閒喎。」我答。

「唔好理佢啦!放飛機死全家!」
「係囉,就算應承咗都會再放架啫!」

我頓時覺得無地自容。

「好!我一定黎!」我說。

「拿咁約實你架啦,到時夜晚六點喺信和門口等啦!」阿草說。

我閱畢就把手機屏幕關掉,我可不想真的做個邊緣人,兩天後還是出席一下吧。

......

肚子有點餓了,我應該?

A. 食老麥
B. 食家鄉雞
C. 繼續煉仙
B 蜜糖雞
c
好久沒去吃爺爺家鄉雞了,就去吃吧!

到了爺爺家鄉雞前,我思考了良久,還是決定吃蜜糖烤雞,甜甜的正好補充我從來沒有的甜蜜感。

「唔⋯⋯好味。」

吃爺爺家鄉雞就是有個好處,就是獨自吃也不會覺得腼腆。不然去吃老麥的話還會標籤成什麼金鐘毒撚。我可不想做毒撚做得那麼出位。

飽吃一頓過後,我應該?

A. 到公園閒逛
B. 返屋企
C. 到商場閒逛
D. 繼續坐在爺爺家鄉雞
C
樓豬加油
留名睇戲
多謝支持!
多謝支持!
其實咁少留言同正評,有時真係諗係咪有人睇緊
我都係岩岩碌到呢個post見幾有趣先入黎睇
訓唔著我都唔想。
Btw 你係咪痴線架連我訓幾耐都想知
繼續坐在爺爺家鄉雞也不是辦法,雖然有來之不盡的年輕女生來吃,但旁邊也總是有堆男生在獻殷勤,看得我這毒撚不是味兒。

我離開了爺爺家鄉雞,就在商場的中庭閒逛。

嗯?最新的「口袋妖怪」電影上映了嗎?

始終是兒童向的電影,自己一個人去看應該沒什麼問題吧。說畢我就走去櫃位買電影票。

「先生,想睇咩戲?」櫃位小姐問。

「Er⋯⋯Err⋯⋯口袋妖怪呀唔該。」我答。

「先生多謝你$70呀」

「唔該曬⋯⋯」

*又唔記得減返食蜜糖雞條數,所以係$600-$70*
[荷包餘下$530]

......

甫一入場,我就馬上想掉頭走了。

「屌你老母邊撚個話黎睇戲⋯⋯連口袋妖怪都成車情侶黎睇,屌,一撚定係隻比卡超勾引班情侶黎睇啦。唉!毒撚仲有冇生存空間?」

唉算了,反正錢也付了,就繼續看吧。

......

到晚飯的時間還尚早,我應該?

A. 到公園閒逛
B. 返屋企
C. 喺交友谷閒聊
D. 繼續喺商場閒逛
多謝!
終於live到,幾好睇wo lm先
c
這個「口袋妖怪」還是不錯的,不過那些情侶的馨馨我我和小孩的無故大聲尖叫,簡直就是大剎風景,影響我把自己代入到電影主角小智當中。

早知道就再等幾個禮拜我在家BT慢慢看!不過都看完了,算了吧!

看完電影的我又覺得無聊了,我覺得秋天簡直是我的季節,孤獨、萬物枯萎。想著想著,我忍不住打開手機想到交友谷上取暖。

「好悶呀!有冇人一齊傾下計?」我問。

「好呀,不過傾一陣咋,我等夠鐘約咗男朋友食癲拿。」
「無問題呀,你想傾咩呀?」

......

「有冇人今晚食飯?屋企冇飯開。」

咦?想不到有同道中人呢,要試試應邀一起吃飯嗎?

A. 應邀
B. 不了
多謝支持!
b
我唔會俾主角脫毒架
仆街仔係咪想阿明孤獨終身
係呀
我唔會比你得逞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞