[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
嗚呀!雖然很想有正常的社交活動,但就是控制不了自己拒絕。

我默默地覺看著那訊息滑過,從手機屏幕的上方消失。唉!明明就是很想去,但偏偏就是沒有勇氣。

商場裡的情侶遍佈滿個角落,也難怪呢,秋天氣溫轉涼,我也好想有一個人能和我互相取暖,在床上翻滾翻滾再翻滾,但我這毒撚還是想想就好。

我一路在商場走著,以失敗者的眼神看著每個勝利者,肚子也開始餓了起來。

我一個人,應該去?

A. BBQ
B. 食自助餐
C. 返屋企煮麵
A
好寫實,樓主加油。
「就去BBQ啦!反正都未試過一個人BBQ,又完成多個目標!」我心想。

我到街市買了一些雜丸、雞翼、牛豬雞扒和海鮮,就興致勃勃的到往石澳方向的車站等車。

[荷包餘下$410]

......

「唔該!想買袋炭、炭精同兩支燒烤叉呀!」我說。

「好!同女朋友燒呀?洗唔洗整多袋炭呀?」士多老闆問。

「我燒你老⋯⋯」差點就衝口而出。

「哈哈,係呀,唔洗啦我地好快就走,一袋夠曬啦。」我答。

[荷包餘下$360]

是呀,一袋也夠我燒炭而死了。

不過我可不會做這樣的傻事,單身還是有單身的精彩!我深信⋯⋯

......

好不容易找到一個爐位,雞手鴨腳地終於勉強把爐火弄好了。

在我享受美味食物的時候,突然遠處出現了三個樣貌身材也很不錯的女生!

全場的男生都向她們的方向看著,不,是注視著。

但她們三個竟向我的方向一路走過來,嗚呀!這是在做心力測試嗎?

......

「Hello! 唔好意思呀!我地三個岩岩黎但又冇曬爐位,你介唔介意比個爐我地一齊用呀?」其中一位女生問。

而剩餘的兩位女生則用無辜的眼神看著我。

「Er⋯⋯Err⋯⋯」

「... 我應該點答?」

A. 我單身
B. 好呀!坐啦!
C. 可唔可以做我女朋友?
D. 拒絕
E. 你坐,我走
E
笑到我死
唔續個回覆了,多謝支持!
有啲野做,夜啲更新

歡迎推post
E
笑到傻 巴打一啲機會都唔比呀明
你坐,我走
其實已經寫到呀明好想脫毒,點知巴打們都係要呀明孤獨終老
可以解讀做天意弄人嘅
喂 咁冇民主啦 a又唔得 b又唔得

一定要跟住你個flow既
「你坐,我走。」我不知道哪裡來的勇氣,竟然有勇氣拒絕美女!呀!!!!!!

不過這也挺帥氣的,不錯。

「你等我一陣,我食埋啲野,廢事晒野。」

我離開前把垃圾都包好棄掉,而剩下未燒的食物放進袋裡。

我一路向巴士站走去,沒有向她們說多餘的話就離開了,這太帥氣太完美了吧。

夜深了,還是回家吧!

......

石澳。

「喂條毒撚做乜撚?」
「唔知喎,我明明想同佢些牙個爐用,佢無啦啦就話自己走,搞到我好老尷。」
「鬼唔係覺得自己好有型咩,又唔知自己根本冇人在意。」

還好阿明聽不到這些話,不然今晚就算會把價值$120的飛機杯捅爆也要發洩一番吧⋯⋯

......

終於到家了!

我應該?

A. 柒訓
B. 上連登
C. 玩「兒登幻想」
D. 喺交友谷傾計
C
其實我都冇話唔得⋯⋯
只不過點解唔可以係你地揀完之後睇主角點演繹?
其實我都冇諗一個之後條路係點,都係睇完你地選擇即興寫
我覺得你寫得好搞笑 係d人說三道四

支持!
依家其實係有個缺點嘅,始終我依個故都係唔多人留意,其實我係想阿明有咩重大決定係用投票決定,而唔係依家咁大家鬥快選擇。

不過依個寫到再算啦,依家咁節奏慢啲鳩下鳩下,我幾enjoy
C
返到屋企寫?仲喺街
ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞