[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
見講故台有咁多互動故,我都想試下寫返一個。一個屬於我嘅故事,但由連登仔做選擇,究竟會變成點呢?我好好奇,所以就有一個咁嘅故。

每個決定擇頭一位回覆,請唔好引用成篇文回覆,就咁留言打 ABCDE 就得。

當有咩特別決定嘅要求,到時會再喺文嘅底下寫出。

究竟主角嘅人生會變成點?期待你地嘅選擇!

*本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合*

——————————————

我叫李小明,係家中長子,自幼家境貧困。
讀書都係唔叻架啦,樣又唔係生得特別好。
廢青就係我依啲啦,失業失學無錢無女無樣無朋友⋯⋯

「ZzzzzZzzzzZzz......」我在床上呼呼大睡。其實也難怪,身為毒撚晚上當然要打遊戲機吧?

「留在彼此的身邊,牽著手去繼續飛⋯⋯」電話鈴聲響起。

「屌你老母咁撚早邊個打黎?」我強忍著頭痛,毒撚還毒撚,只睡了兩小時還真的是不太夠呢。

「又講粗口,起身未呀?落黎食早餐啦,琴晚又打機打到好夜啦?」家母問道。

「... 落唔落去食早餐好呢?真係有少少餓,但又好眼訓。」

A. 訓啦屌
B. 食早餐
a
「唔食啦好眼訓呀,得閒飲茶啦,拜拜!」我掛斷了家母的電話,倒頭就睡。

......

「嘩!訓到晏就三四點!真係爽呀!」我心想。

「... 距離食晚飯仲有啲時間,應該做咩好?」

A. 打機
B. 上連登
C. 食老麥
D. 冥想
D
「都係冥想一陣先,琴晚打機打得太興奮,要休息下。」我盆起腿,開始打坐。

......

「唔覺意就冥想咗成個鐘,成個人都精神晒!」我心想。

「留在彼此的身邊,牽著手去繼續飛⋯⋯」電話鈴聲響起。

「喂衰仔我今晚打夜場唔返黎煮飯呀,你食自己啦!」家母道。

「又掛住打牌,唉好啦好啦,係咁啦!」我回答。

「... 得返我一個係屋企,又未食早餐有啲餓,夜晚果餐都成問題,依家做乜好?」

A. 煮麵食
B. 叫麥麥送
C. 繼續打機唔食野
C
「都係繼續打機啦,琴晚隻王都未撚打完!」我心想。

我打開電腦,雙擊桌面上「兒登幻想」的捷徑,進入一個能滿足我的世界。

「喂你終於返黎啦,成堆人等你打王呀,冇你真係坦唔住呀!隻王好撚勁呀!」路人A說。

「喂阿明返黎啦!快撚啲叫啲人返黎開波啦喂!」路人B說。

我在這遊戲裡獲得快感,不只是它很好玩,重點是我角色的職業是坦克,因為很少人會玩坦克,所以大家都需要我,這點是我從現實世界中無法獲得的感覺。

我換好裝備準備前往討伐王怪,卻發現一個小新手在到處亂逛。

「新黎嘅?」我問道。

「係呀⋯⋯岩岩入驚乜都唔識⋯⋯」她回答。

「你叫⋯⋯阿思?要唔要入黎我地公會一齊玩呀?我地都有啲缺補師呀!」

「好呀,但你地會唔會介意架?我真係乜都唔識架!」阿思答。

「喂你上黎打王定溝女架?」路人A說。

「係囉係囉打咗王先溝女啦」路人B說。

「... 我應該?」

A. 繼續同阿思傾計
B. 去打王
C. 冥想
c
一面面對阿思用熱切的眼神注視著我,一面面對各人的質問,我一時覺得煩擾無盡,決定冥想起來。

......

「喂阿明冇事呀話?AFK咗成兩個鐘冇郁過喎!」路人A說。

「冇事嘅,可能突然有野做架啫。」路人B說。

「你地有冇人有佢Whatsapp或者tg呀?洗唔洗問下佢做咩事?」路人C說。

......

「叮!」電話鈴聲響起,是收到短訊的鈴聲。由一個不認識的號碼發出的短訊。

「你冇事呀嘛⋯⋯?你無啦啦AFK咗成兩個鐘嘅?」

「... 我應該點答?」

A. 你係邊撚個?
B. 你係阿思?
C. 唔理
A
「你係邊撚個?」我回答。

「嘩屌你洗唔洗咁撚惡,我係阿傑呀,同你一齊打王果個呢。」

「呃⋯⋯唔好意思,突然間好煩燥,我冇咩事呀,唔洗擔心我。」

「你冇事就好啦,我地仲以為你有咩事添。」阿傑答。

「係喎岩岩果個叫阿思嘅女仔呢,佢去咗邊?」我問。

「下唔知喎,我地都冇見到佢,可能已經offline喎。」阿傑答。

「喂咁你仲打唔打王架,成班人等緊你呀」阿傑續說。

「... 我應該?」

A. 打王
B. 食晚飯
C. 搵阿思
b
「唔啦,餓啦,成日都未食過野。」我答。

「噢!咁好啦,得閒再一齊玩啦。」阿傑答。

我放棄了尋找阿思的念頭,反正她也離線了,還是先醫飽肚子吧。

「... 應該食咩好?」

A. 煮印尼撈麵
B. 煮出前一丁
C. 落街食老麥
D. 落街食Pizzahut
E. 落街食Outback
E
「好!就去食Outback啦!」我心想。

雖然一個人去吃Outback的確是有點怪異,但我也不是沒試過,所以還是去吧。

一出門,就感覺到秋意漸濃。滿地的秋葉,涼爽的秋風,緩緩輕撫著我的臉,這是我最愛的季節呢。

到了Outback門口,我打開荷包,還有200元。

[荷包功能解鎖]

「... 食咩好呢?」

A. 美國頂級肉眼牛扒 $140
B. 燒雞肉或燒蝦凱薩沙律 $80
C. 淨係叫杯野飲 $50
A+B+凍擰茶
做人冇得咁貪心
c
毒撚要儲錢買飛機杯
「唔該!」我向侍應揚手。

「係,先生請問想要啲咩?」

「一杯凍檸茶呀唔該,記得拎埋個黑糖包黎。」我答。

「Er⋯⋯請問仲有冇其他需要?」

「冇啦!」我答

侍應帶著一副鄙視的嘴臉走開。

「未見過窮撚咩?識食緊係黎Outback食包啦!任食架喎。」我心想。

......

飽吃一頓後,正好走走消化一下。我在彌敦道上走著走著,從尖沙咀走到了油麻地附近。

「... 應該去邊好?」

A. 信和
B. 朗豪坊
C. 旺中
D. 潮特
E. 返屋企柒訓
a
A
本來想去朗豪坊閒逛,還是控制不了雙腳,本能地向信和中心商場走去。

這裡是毒撚的天堂,有著滿滿毒撚喜愛的商品,是假日的關係嗎?就連信和都充斥著一對對情侶,就連日常充滿男人汗臭的遊戲機舖,都有數對情侶在裡面。

「買完仲唔打機打到上埋床?」我心想。

而我獨自一人,把整個商場都閒逛了一片,還是決定不了該進去哪間店舖。

A. 遊戲機舖
B. 格仔舖
C. 成人用品舖
D. 模型舖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞