[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
D女被連登仔趕走哂
「呃⋯⋯如果你地唔嫌我太毒嘅,我無所謂呀。」我答。

「點會呢!歡迎你就真!咁我地今晚七點係旺中等呀,會有其他谷友架!」阿草答。

「好呀!咁到時見啦。」我答。

還有一個下午的空閒時間,該做什麼好呢?

A. 打機
B. 食早午餐
C. 柒訓
A
點解冇打飛機呢個choice?
「都係打陣機啦,琴日隻王又冇打到⋯⋯」我心想。

我快速梳洗一下,打開電腦,純熟地雙擊在桌面上「兒登幻想」的捷徑。

沒戰友在線上呢,還是去練功吧。

「70副缺打手缺補師++++++++」我在遊戲裡世界頻道發話。

「70副缺補師-1即開+++++++++」

咦?有人密我喎。

是阿思!我心中狂喜。
「Hi!你仲記唔記得我呀?可唔可以帶埋我?但我未夠lv喎⋯⋯」

「呃⋯⋯記得呀!但我組咗其他人,唔知佢地會唔會介意喎⋯⋯」我答。

「下⋯⋯咁一係你問下佢地先?」阿思答

「喂我要帶個低lv啲嘅朋友升lv,你地有冇人介意?」我問隊友們。

「是但啦。」隊友A答。
「下唔好啦掛,一陣搞到累輸全隊。」隊友B答。

「... 我應該?」

A. 堅決帶阿思升lv
B. 話隊友介意拒絕阿思
C. 無視阿思自己升lv
A
過咗一日啫大佬

Btw 我依個故預算係長故黎,希望可以寫到好後期。
但當然根據大家嘅選擇,個故嘅長短係會略有不同
lm
A
「屌你老母我係隊長我話帶就帶啦!唔妥就自己退隊啦。」我向隊友們說。

結果當然是無人退隊,可想而知坦克這個職業在這遊戲是多麼重要。

「玩家 阿思 加入隊伍」

「OK!齊人開波!」我說。
「989898989898」

在練功的時候,我當然要把握機會認識一下阿思。

「悶唔悶呀?」我向阿思發出密語。

「有少少啦,係喎你琴日問完我要唔要入你公會又無啦啦AFK,算點啫。」阿思問。

我想起昨天因為感到壓力而逃避面對眾人,她竟然再度提起!嗚呀!我的面子是要放在哪裡呢?

「呃⋯⋯Sorry呀琴日突然有啲野做,我琴日有問我啲朋友你仲有冇online架⋯⋯」我答。

「咁算啦,原諒你,反正你今日都帶我升lv。」阿思說。

我放下心頭大石。

「不如我地加好友呀,我成日都無啦啦有急事做架,廢事好似琴日咁搵唔返你。」我說。

「等我考慮下先啦,你話加就加咁我咪好無臉?」阿思答。

「呃⋯⋯咁好啦,咁不如我地傾下計?」我問。

「唔⋯⋯好啦,都真係有啲悶,你想傾乜?」阿思問。

A. 與阿思閒聊
B. 問關於阿思的問題
C. 討論遊戲內容
b
「想傾下你嘅野。」我答。

「下?想傾下我嘅野?」阿思問。

「係呀,當識個朋友啫,唔係唔得呀?」我答。

「咁你想知啲咩呀?」阿思問。

「你平時有咩嗜好架?」我問。

「下⋯⋯無架,得閒打下機囉。」阿思答。

「咁你除咗依隻仲有玩其他game?」我問。

「無啦⋯⋯依隻兒登幻想幾好玩呀,得閒笑下笑下又一日,啲兒登仔女又幾搞笑,日日都有笑料。」阿思答。

「哈哈,我都覺⋯⋯咁你冇朋友架咩?唔會出去行下街食下飯?」我問。

「冇乜朋友架咋,食飯就自己一個都要食架啦。」阿思答。

「不如我約你出去食飯呀?我都冇乜朋友。」我問。

「嘩你咁直接嘅,我地係game識咗一日咋喎,你唔怕我係人妖呀?」阿思答。

「又唔係幾怕嘅,你係男嘅咪當識多個朋友囉。」我答。

「哈哈,遲啲先啦。」阿思說。

「咁好啦。」我說。

被拒絕後,不知道該說什麼,應該說什麼去打破尷尬?

A. 問阿思鍾意咩類型嘅人
B. 問阿思覺得自己幾時有拖拍
C. 問阿思食咗飯未
D. 結束對話
C
「係呢,你食咗飯未呀?」我問。

「食咗晏就啦,做乜?你唔係想約我食lunch咁心急呀話?」阿思答。

「冇⋯⋯我都係問下啫。」我答。

果然想約她吃午飯還是太突兀了吧,重點還要好像被她發現了我的目標。

算了,先下線吧,再這樣糾纏著阿思可能會有反效果。

「大家我唔玩住啦,有野做。」我向隊友們說。

「Ok thx!」
「多謝曬各位,88。」

......

我關掉了電腦,又回到一個人孤獨的世界,為什麼在網絡我就有這麼大的勇氣去結識女生呢?我想不通。

現在該做什麼好呢?

A. 柒訓
B. 打飛機
C. 冥想
B
「襯仲有時間,打個J舒緩下緊張心情先!」我心想。

我打開昨天從信和購來的飛機杯,裡面有本說明書、一支潤滑液、充電線和飛機杯的本體。

「嘩,乜依家啲飛機杯有曬說明書同KY,隻杯仲有得變暖添!」

我把飛機杯插上電線充電,然後去沖了一杯熱茶品嚐。

......

「搞掂,充好電!」

我馬上試用這個飛機杯,畢竟我這窮撚平時是用手的,要不是昨天為了化解尷尬,我才不會亂花金錢去買飛機杯⋯⋯

小小明一進入,就被一陣溫暖而濕潤又緊緻的內壁包圍著,真是人生一大享受!我馬上開始鑽探飛機杯內部工程。

..
.....
...
....
..
....
......
.....
..
......
....
......

「嗚呀!!!!!!」

「嘩屌咁撚難洗嘅,又要拆又要剩,屌,打次飛機都咁麻煩。」

經過無數次的清洗,飛機杯終於乾淨了。

......

這個時候,家母剛好回家,時間真是恰恰好呢。

「喂衰仔今晚食唔食飯呀?」家母問。

「唔啦!出去食,約咗人。」我答。

「約咗女仔呀?夠唔夠錢洗呀?今日打牌贏咗啲?醒二百蚊比你啦!」家母說。

嗚呀!連我差點都忘記了荷包只餘下三十元,三十元出去聚會是要吃屎嗎?我愛媽媽!

[荷包餘下$230]

竟然解決了一個潛在的危機,現在還有一段時間才到群組聚餐的時候,不如早點出去閒逛吧!

該去哪裡呢?

A. 旺中
B. 先達
C. 朗豪坊
「約咗女仔呀?夠唔夠錢洗呀?今日打牌贏咗啲醒二百蚊比你啦!」家母說。
B
不知道為何想去先達逛逛,算了,先去再說吧。

到了先達的附近,街道上充斥著收機及放機的人。也難怪呢,秋天,也是唉窿的季節。

我看看手上拿著的四叔宇宙筆記三的手機,都不知道有多少年沒有換機了。手機還是能用就好了吧。

我逛了一圈先達,還是沒有什麼特別想去的店舖。

......

「叮!」電話鈴聲響起。

「喂我到咗啦你地係邊?」阿甲問。

「我地係七仔果邊呀,隔離賣雪糕果到。快啲過黎啦,差你同阿明咋。」阿草答。

不是吧!那我不就是遲到的人了嗎?

我馬上離開先達,往旺中方向走去。

是不是因為自卑感作祟呢?我在對面馬路向七仔的方向偷看。

嗯⋯⋯二男四女。

什麼!!?二男四女?連登竟然有女生嗎?

我繼續向那六人的方向凝視著,剛剛的自慰都減不了我現在的緊張。

「叮!」電話鈴聲響起。

「喂阿明你到邊呀?我地差你就齊人啦。」阿草問。

我緊張的看著手機上的訊息預覽畫面。

「Hello?」

該怎麼辦呢?

A. 答阿草黎緊
B. 答阿草有事黎唔到
C. 無視,繼續偷望
b
A
我打開手機,點擊進去與阿草的對話。

「唔好意思呀!我突然有啲急事黎唔到。」我說。

「噢!咁唔緊要啦!下次再黎囉。」阿草說。

「好呀好呀!」我答。

其實又會有什麼急事,所謂的急事就是我的急性自卑作崇。明明很想去結識異性,還是沒有勇氣,沒有膽量。想出池的心,誰人又能理解呢?

「咕⋯⋯」今天又忘記吃東西了。

現在不去聚餐,回家吃的話家母又問長問短。還是隨意吃點東西吧。

我隨便進了一間餐廳,草草的吃了一個價值$60的晚市套餐。

[荷包餘下$170]

吃飽了,該去哪裡?

A. 網吧
B. 返屋企
C. 街上遊蕩
D. 食甜品
訓醒繼續,大家有咩意見歡迎提出
始終第一次寫故,都想聽下大家嘅意見
A
good night
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞