[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
「就食二弟燒雞飯啦!」始終今早沒有吃早餐,外面又只有十四度,有米飯下肚比較能暖胃。

「唔該,要一個二弟燒雞飯!」我向收銀處姨姨說。

「一個二弟燒雞飯⋯⋯依到五十蚊。」

[荷包餘下$310]

「唔洗等叫號碼,直接去水吧交飛啦。」姨姨說。

不久後,一個熱騰騰的二弟厚切燒雞扒飯就在我的眼前。我就是喜歡這家連鎖西餐廳的效率,基本上就是為了香港人而設的。

無論是收銀和出餐都有高效率的表現,在繁忙時間還會有職員站在旁,欣賞著你的吃相,在你屁股離開椅子的時候,還會以迅雷不及掩耳的速度收好餐盆,以便下一位食客坐下。

天呀!這個流程太完美了吧,這就是效率,這就是香港人!

我一邊吃著二弟燒雞飯,一邊自豪著。

......

嗯,不錯!這次我用五分鐘就吃完整個二哥燒雞飯了!

我走出店外,十四度的氣溫實在有點冷,我指是對我這個單身狗來說。

還是早點回家吧!今天下午也沒什麼特別的事要做。

我才走幾步,突然有人搭我的膊頭。

「喂,你咪阿明?」是一把女聲。

「... 我應該點答?」

A. 屌,邊撚個?
B. 搭乜撚野膊頭?好熟呀?
C. 你係⋯⋯?
D. 無視
訓醒繼續
好想快啲睇住呀明去自殺
B

24小時求助熱線:
珍愛生命長者熱線:2382 0881
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:2389 2222
撒瑪利亞會熱線(多種語言):2896 0000
生命熱線:2382 0000
東華三院芷若園熱線:18281
社會福利署熱線:2343 2255
PO定啱架喇
到時就寫佢發現呢個世界根本無處容身
依點我可以肯定。
阿明唔會出現自殺依個結局,除非我自殺死咗。

但我自殺死咗又寫唔到阿明自殺嘅結局,所以結論都係唔會出現
失望...
再見
明白,祝你順心,再見
c
c
A
就出啦就出啦
「搭乜撚野膊頭呀?好熟呀?」我一邊答一邊轉身。嗯?是個挺漂亮的女生,但我好像不認識她。

她先是呆一呆,好像猜不到我會有這個反應。

「你唔係阿明咩?我係阿珠呀!明明細細個我地成日一齊玩架呢!」

阿珠?我真的沒什麼印象⋯⋯慢著,難道是小學時期那個醜八怪阿珠嗎?

......

小時候,我的成績樣貌也是普普,自自然然也是一個邊緣人。

就在某天,我看到阿珠也是自己一個人,我就鼓起勇氣去她走去,並坐在她的旁邊。

「你一個人?」我問。

「係呀,你見到依到有第二個人咩?」阿珠悶悶不樂的答。

「哈,我咪第二個人囉!」我自以為幽默的說。

當然,然後就陷入一片沉寂了。

「不如我地一齊玩?」我率先開口。

「你敢同我一齊玩咩?啲同學都話我係醜八怪,又話我係豬扒,你同我玩,你唔驚冇朋友呀?」阿珠說。

「唔驚!反正我都冇⋯⋯」我答。

「咁好啦,你都幾唔識氹女仔。」阿珠說。

「下,我想同你做朋友咋喎。」我答。

......

我和阿珠的好朋友關係就在這天開始,應該是因為同病相憐的關係吧,也許就是這個原因,我和阿珠僅只於好朋友的關係,沒有半點逾越的舉動。

「我記得啦!阿珠!好耐冇見喎!最近點呀?岩岩唔知係邊個拍我膊頭,所以講咗粗口添,Sorry呀!」始終與她很久沒有來往,只能寒暄一下吧。

「終於記得啦咩?我都係咁啦,都係冇咩朋友架啦。」阿珠答。

「哦⋯⋯」我答。

就像小時候的那次一樣,又陷入一片沉寂。

「咁你呢?你最近點呀?」阿珠問。

不同的是,這次打破沉默的人是阿珠。

「... 我應該?」

A. 如實相告
B. 吹噓自己
C. 避而不談
a
b
「無呀,都係咁啦⋯⋯A0毒撚囉。」我向阿珠如實相告。

阿珠偷偷的笑了一聲。

「哦⋯⋯喂我仲有野做,我走先啦。我電話號碼係:.... ....,再傾啦!」阿珠說。

看著阿珠已經遠去,又只剩下我一個人,我應該?

A. 去行山
B. WhatsApp阿思
C. 返屋企打飛機
B
C
街上秋風陣陣,好像顯得我特別孤寂。

我好想可以找個人陪我聊聊天,這時候我第一個想起的,是阿思。

「Hi! 得唔得閒呀?」我問。

「依家呀?都得嘅,做咩事呀?」阿思說。

「無呀,食飽冇野做有啲無聊,可唔可以同我傾下計?」

「都得嘅,你想傾啲咩?」阿思問。

A. 問阿思做緊咩
B. 問阿思有冇男朋友
C. 問阿思得唔得閒約會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞