[選擇故] 毒撚人生

460 回覆
55 Like 8 Dislike
重甜唔該
比d油啦樓主,成日追唔到live 好想跟貼劇情啊
還沒有睡意,就玩一下「兒登幻想」吧!

「喂阿明打唔打王呀?」
「喂阿明升唔升lv呀?」
「喂阿明⋯⋯」

其實我根本沒有心情玩遊戲,硬要說的話,其實只是為了看看阿思有沒有上線吧。

「Hi! 咁夜仲未訓嘅?」阿思傳來密語。

「呃⋯⋯係呀。」我答。

「做咩喎,人地主動搵你,你就無曬心機咁,好唔想同我傾計咩?」阿思送出了一個生氣的表情。

「唔係呀,今日自己一個去咗BBQ,可能有啲攰啫。」我答。

「仲諗住同你玩個遊戲,咁算啦,我offline啦,88。」阿思答。

「下,玩咩呀?」我這句還未送出,阿思就已經離線了,為什麼我會這麼失敗呢?

阿思已經離線了,我應該?

A. 繼續玩「兒登幻想」
B. 結束遊戲
A
B

柒瞓
繼續玩「兒登幻想」吧⋯⋯

......

其實真是挺無聊的,好像突然間覺得「兒登幻想」已經沒什麼好玩之處了。

我打了個呵欠,差點就在電腦前睡著。

......

「喂衰人!我訓唔著呀!依家問多你一次!陪唔陪我玩個遊戲!最多你贏咗嘅話我比我電話號碼你啦。」阿兒突然傳來密語。

繼續玩「兒登幻想」是沒有錯的決定!YES!

「玩!緊係玩啦!」我保持鎮定的說。

「好!我地玩捉迷藏!如果你連續搵到我三次就你贏,否則就你輸!」阿思好像興致勃勃。

「咁簡單?無問題!」我答。

「哈,就睇你有幾認識我啦。」阿思說。

說畢阿思就跑走了。

第一個地點,我應該去?

A. 中央廣場
B. 兒登公園
C. 兒登礦場
D. 放棄
c
A
我到了兒登礦場,卻找不到阿思的縱影。

「叮叮叮!錯咗啦!」阿思傳來密語。

「第一個地點應該係中央廣場呀,你唔記得當時你係果到遇見我架咩?」阿思說。

「呃⋯⋯係喎。」我答。

「你睇你幾冇心肝,仲話要人電話,一啲誠意都冇!」阿思好像有點生氣呢。

「冇啦!玩完啦!你輸咗,要接受懲罰!」

「下⋯⋯你都冇講過有懲罰⋯⋯」我答。

「咁你唔想咪算囉,88。」阿思又要走了嗎?NO~~~

「好!你想罰我啲咩?」我答。

「好簡單,我想你用廿個字做一個你既自我介紹,唔計標點符號,係唔多唔少廿個字!」阿思說。

「呃⋯⋯我試下啦。」我說。

我腦袋馬上全速運轉,終於得出以下幾個選擇。

A. 我叫阿明,你可以叫我做小明,又可以叫我小小明。
B. 我叫阿明,單身,A0毒撚,最鐘意通宵打機同訓覺。
C. 我叫阿明,「兒登幻想」首席坦克,第一屆PVP冠軍。
D. 我是一隻小小小明,想要飛阿飛,卻飛也飛不高~噢。
b
「我叫阿明,單身,A0毒撚,最鐘意通宵打機同訓覺。」我答。

「哈,你都幾搞笑,邊有人咁同女仔自我介紹架?」我的自我介紹好像也逗得阿思挺開心。

「Er⋯⋯咁我真係唔知點答好呀嘛,唯有直接將自己嘅特徵講出黎。」我答。

「好啦好啦!A0毒撚,見你都幾老實,咁你有冇興趣要我嘅電話號碼呀?」阿思問。

有!當然有,我竟然可以獲得阿思的電話號碼嗎?這太神奇了!嗚呀!

「有呀!!!!!!」我興奮地答。

不過這一句話一送出,我就後悔了起來,畢竟我WhatsApp和Telegram的頭像也是某某韓國女星,要不然就是某某動漫女角。

阿思真的不會介意嗎?我想著想著,突然覺得不知所措。

「我電話號碼係:.... ....,我要offline啦,等你WhatsApp,嘻嘻。」阿思說畢就離線了,離線前還忘不了給我一個眨眼的表情。

我應該⋯

A. 保留現有頭像,WhatsApp阿思。
B. 換頭像,上網是但搵張型男相,WhatsApp阿思。
C. 將阿思加入聯絡人,但唔搵佢。
B
a
點解冇自拍一張嘅選擇架
阿明冇膽量
留名
「都係換走個頭像啦⋯⋯」於是我馬上從網絡上隨便尋找一張男生照片換成我的頭像。

嗯⋯⋯這個男生長得不錯,就決定是你了!

頭像換好了,要來了嗎?WhatsApp阿思的第一句應該要說什麼?

嗯,最後我還是很簡單的打了一句:「Hello。」

......

呃,怎麼過了半小時還沒有回應?

是睡了嗎?還是去了洗澡?還是其實她有男朋友,正在和他瘋狂做愛呢?

小毒撚總是愛幻想。

想著想著,阿明就不知不覺間睡著了⋯⋯

......

「留在彼此的身邊,牽著手去繼續飛⋯⋯」電話鈴聲響起。

「喂?又邊撚個呀?」我煩燥地說。始終昨晚阿思的不讀不回,令我確實睡得不太好。

「喂?你係⋯⋯阿明?」電話裡傳來一把女聲。

是我不認識的女聲。

「... 我應該?」

A. 打錯
B. 佢死咗啦
C. 係呀
D. 你可唔可以做我女朋友?
c
c
C呀
「係呀!」我不耐煩地說。

「⋯⋯我係阿思呀。」

What?我嚇得從床上摔到地上。

砰!!!

「阿明⋯⋯你無事呀嗎?」阿思問。

「冇⋯⋯冇,Er⋯⋯Err⋯⋯點⋯點解你咁突然打黎嘅?」我問。

「對唔住呀!琴晚我訓著咗呀!諗住親口同你講聲sorry啫,你唔想同我傾電話呀?」阿思用一把委屈的聲線問。

「唔⋯唔係,我幫阿媽買緊餸呀,拎緊好多野,不如我轉頭打比你呀。」我答。

「咁好啦。」阿思好像有點不開心。

我掛斷電話後,軟攤在床上,心臟還是砰咚砰咚不斷的跳。

這興奮又緊張的心情,實在筆墨難以形容。

腦海中又浮現無數個疑問,她為什麼會打電話給我呢?我的表現還不錯嗎?我接電話的時候說了髒話,她會不會就此討厭我?等下我應該打電話給她嗎?

面對無盡疑問,我應該?

A. 繼續柒訓
B. 冥想
C. 食早餐
D. 打返比阿思
d
「嗯⋯⋯我應該打返比阿思。」我心想。

連打電話給她的勇氣都沒有的話,更別想什麼出池了。

我整理一下心情,拿起手機打電話給阿思。

「嘟⋯嘟⋯⋯嘟⋯嘟⋯⋯」

「喂?阿明?」

「係⋯係呀。」我強忍著緊張。

「你依家得閒啦?」

「係呀,你搵我做⋯做咩事?」不行!還是很緊張⋯

「冇呀!我琴晚突然消失咗,諗住打返比你講返聲架咋,所以依家冇野架啦。」阿思答。

「下⋯⋯哦,咁好啦。」我顯得有點失落。

「哈哈,你睇下你,你唔係連我都未見過就鐘意咗我呀?」阿思問。

「點⋯點會呀?我⋯我先唔會咁易鐘意人呀!」我激動地答。

「係啦係啦,冇鐘意冇鐘意。不過呢,我仲未食早餐,你要唔要同我一齊食啊?」阿思挑逗的問。

什麼?與阿思!一起!吃早餐?

與,阿,思,一,起,吃,早,餐!?

這八個字一直在我腦海中重複又重複。

可以與阿思吃早餐,我是很興奮的,但卻擔心她會介意我的長相嗎?會一看到我的樣子掉頭就跑嗎?

「... 我應該?」

**特別決定:本次選項可能會影響阿思與主角的關係**

A. 食咪食,我先唔驚!
B. 我食咗早餐啦,下次啦!

本次選擇用首先有四票的選項作準。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞