召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
1 take pass咪唔怕過期囉

天才
咁有自信
Fail左仲可以搶快期 唔洗怕學牌過期
天才係岩嫁
我眼淚停唔到

天才

愈學愈覺得自己零天份
學左幾多次同學咩呀?
棍波第9堂,我諗自己有幾個大問題:

1. 個阿sir話我d動作太慢,例如綠燈之後開車果陣勁慢(隔離線d車過左我幾個車位我先開出 ), cut線成日諗好耐先出

2. 停車/轉波唔夠爽,有時仲會chok,特別係停車同三轉二果陣,我都知學到而家都仲chok係好廢

3. 對道路/安全意識嚴重不足,例如過完死車成日唔記得打返左燈同望盲點,cut逆線有時踩得太多隔離線,同埋唔熟d路,最驚就係二條線合埋變一條線果d, 打燈同cut線既時機極差

簡單d講,就係車又未完全舞得掂,道路意識又冇
1) 我都係 師傅話我成日都讓人讓到自己都出唔到,我都想問有冇咩方法可以出得快啲?
2) 我估係hold極力子唔夠耐?
3) 之前係衰依樣,我依家就算行路都當係揸緊車,要郁左郁右都望一望先,希望養到個習慣
有冇巴打可以答1)2)

收工
第1點 你用緊咩程序開車?
望一望左中右鏡 放brake 踩油應該唔會用好耐
讓人同比人讓係好講判斷

第3點
望鏡望盲其實真係合埋眼想像住自己條路
一路想像揸緊咁郁手郁頭就OK
到坐上車, 迫自己做齊野先比郁隻手
慢慢就流暢
等D油乾重要噴光油
再打磨, 不過都成個星期後
2.
我所知係,三轉二踩極力子推支棍入二之後,慢慢鬆極力子同時要和小小油,因為用低波個引擎要由低轉變做高轉,先至配合到個車速
至於停車呢,喺架車停之前半秒至一秒踩盡個極力子就得
我就係懷破斧沉舟既決心先去排
筆試都係以分為目標
雖則唔知自己啱幾多
星期一合格左,要唔要聽日去試下拎p牌呢
星期五好似搵陣d

張學牌係咪唔駛交比佢?咁咪有兩張證
聽日去有嫁啦
1. 練熟搵磨擦點先,靈敏度越高,搵嘅時間就越短。動作上留意埋其他路口嘅燈,見到就到自己路口轉燈時可以入定1波先,放手掣前做埋望鏡等嘅開車動作。至於出路口,除非視線唔許可,否則儘量望遠啲,咁你會有多啲資料,容易啲判斷

2. 3波拖2波,視乎你目的係咩,但無論咩情況下,只要轉數同車速唔配合嘅話就好易chok。如果係停車前拖波(engine brake)嘅話,可以用迫力收慢架車到20先至拖2波,咁基本上只要唔係彈極力子都唔會chok;如果係維持車速但換取更大扭力嘅拖波,可以踩盡極力子轉波嘅同時踩油,令引擎轉數同車速配合,就唔會chok

無天分咪練多啲練到啲動作好似獸性本能咁

我考之前個排連行路都當自己渣車咁睇盲點/望遠啲咁行
你唔怕比路人覺得你奇撚怪就得
聽日永考第3take
正係上過去一次聽朝再行多次就考
有無巴絲考過 有咩要注意
事隔一年幾終於2take pass😁
加油啦 平常心考
記住買枝橙色既萄葡適
要有第4take既覺悟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞