召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我睇番google map,有d車泊到勁近路口

比我我會呢個位開始做扒頭動作
正常考牌嘅轉彎速度唔會快到要用3波行
唔想太慢就落2波後比細油過,唔使太大啖,最緊要定
btw 過兩三個鐘就爆晒 post 再多幾十個留言
畫埋箭咀呀下次
我都係靠記憶果度好似一係兩線雙程行車
的確好近,可以停低再做爬頭動作?
你岩呀
啱啱觀駕考完泊位 要隔幾個月先出街 有冇ching講吓扔低咗幾個月 啲步驟技術會唔會唔撚記得哂
呢個位用30過都冇咩問題,岩岩好3波唔比油個速度

點都有啲失憶架啦,要預咗頭一、兩堂係熟翻架車同動作
不過可以試吓耐唔耐喺腦入面重溫翻啲動作
轉到入死車條路
停定打右燈
睇清楚有冇對頭車先好鬆手制開車
騎住條中線行
同左邊架死車保持距離(唔好衰太貼近物體)
過左架死車後打左燈返自己條線
鬆手制? 呢啲情況點都唔會拉手掣啦?! 路口唔可以拉手掣㗎喎?
踩brake停定再做爬頭動作ok?
之前學泊位試過隔咗三日先再上堂 咁啱遇着個嚴嘅師傅 畀佢屌到反艇
明明頭幾堂已經練到落brake好柔 一隔咗幾日又停車chok到老母都唔認得
我驚短時間內做咁多動作,驚會畀人以為我望盲區同時扭軚
遇到紅綠燈應該點處理? 前面有紅綠燈點都將佢有三波轉二波啦, 但係唔係見到燈就要減慢? 唔理係紅燈定綠燈
轉灣應該唔駛望盲區啦?
我唔知你角度睇唔睇到有冇對頭車播
反正考牌咁貴一次緊係要個官睇下自己係一個小心 緊慎既駕駛者
灣前會望一望
都係果句,做比個官睇
拿,我睇左無電單車無單車係我盲點唔會比我夾死架
sor 我講嗰啲彎係90度角嗰啲,呢個彎我當普通向前行咁過架咋
因為前路暢通無阻嘅話,呢度應該係可以 keep 到三波嘅速度,跟住學你咁講,到燈位前先入二波做停車
不過我就可能入翻二波定住大小小油咁去,始終睇唔透前面有冇車
係,就算係綠燈都收慢小小定速過
因為你唔知盞燈幾時轉
但唔好去得都唔去埋
我早兩個月衰過一次
個官問我做咩唔去埋
quote 唔到
sor 我講嗰啲彎係90度角嗰啲,呢個彎我當普通向前行咁過架咋
因為前路暢通無阻嘅話,呢度應該係可以 keep 到三波嘅速度,跟住學你咁講,到燈位前先入二波做停車
不過我就可能入翻二波定住大小小油咁去,始終睇唔透前面有冇車
就係因為咁肥左?
路口拉手制冇問題架咩?師傳叫我盡量唔好拉
到你轉緊彎嗰陣,應該剩係望住架車要去嘅方向,所以同你要望鏡望盲點 cut 出去應該冇衝突
一係你問吓你師傅,始終我個 van 仔牌都考咗幾年,好難完全代入考牌模式去答你
係呀
連續兩次衰係同一個路口

哩條右線轉右
今次唔可以再衰
咁聽你師傅講啦,你埋到去唔好拉手制,停定打住右燈
睇清楚有冇對頭車先抽出去打住右燈騎住條中線行並且遠離左邊死車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞