召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
試過兩次黃燈尾過,自已都嚇撚死
轉燈嗰下隻右腳本能反應掂一掂個break,嗰下個腦係諗緊部車太快唔應該停車
考拖頭嗰陣?
呢個位我會入三波(講緊拖頭三波呀,因為要轉彎),然後定住油去,過咗地下個箭嘴都未黃就畀小小油衝過去,否則就停車

我反而諗起我考另一條線嗰陣,喺沙田圍路、過咗牛皮沙街就到大隧落嚟個路口嗰陣,我見行人綠燈已經閃緊,於是定住三波去,跟住我就黃燈準備停車,最後我張黃紙剔咗個「未能調整車速」,應該關呢個事,不過我覺得前面跟住個九巴學神,又知道過唔到,冇理由入四波再停車嘅
係要三波去架
但我車頭未去到支燈但都接近果時佢轉左黃色
跟住我一鳩剎停左佢
個官就問我做咩唔去埋
我話,下,轉左燈要去埋架咩
佢:梗係要去埋啦,你睇多次本黃書仔啦
前面有後車
而又未上過四波
就應該放佢行一段距離再上四波去
點都要做一次四波
前面有"慢車"
之前大涌橋路上埋五波添啦
因為我同架學神喺上個燈口先停完紅燈起步,我唔記得係上完四波再落翻去定點啦,嗰陣太緊張,不過我記得我係定住三波一段時間嘅,可能就係咁 tick 咗我,anyway 都 pass 咗

另外衝黃燈嗰度,其實如果好近白線先轉黃真係唔應該停,你急剎之餘後車都要跟住急停,反正你個頭實黃燈出線,所以照去都得
過地下箭嘴就去埋呢招我就上網睇片學嘅,不過我覺得最重要係轉黃嗰吓要決定轉紅之前你架車去唔去到,去唔到(即係架車都快唔到去邊)就要停
你邊個師傅

考到未
再肥我轉師傅算
幾多take
一考試多左野諗
會怕多做多錯
平時我一定係衝埋
8我揸過一次咁多,揸落又冇咩特別
初初由學車Hiace轉做私家車係要小心車頭/扭軚,最唔慣係泊位
考得拖頭都最少考過兩次路試,我諗個官都 expect 考嗰個有一定路面經驗,所以要識得判斷
平時學車師傅都會話過到定過唔到,叫我去埋或者停車,但係我覺得就算有牌,到唔熟嘅路都要面對同一個問題,所以我先上網睇片,學到用地下第二個箭嘴決定呢招,不過好彩考試嗰陣一係肯定過到/過唔到,一係個頭埋到支燈先轉黃(一定要去啦)

btw 跟有記學,1 take,不過個師傅我覺得唔係太夾
最大分別應該係 hiace 坐頭軸上面,但係私家車坐頭軸後面,所以攞軚要早小小攞
鏗鏘王桂 林
上堂打機睇片訓教樣樣齊
上左10堂之後轉左師傅 李益 世師傅
成件事唔同哂 之前上堂係受氣 而家上堂係開心

屌你老母呀 王 桂林
TY6010
呢度真係冇乜電單車學神
其實大力小小應該就上到波,應該唔會踢到痛喎
着硬頭鞋應該都可以試吓

但觀駕D人話排好耐
電單車係排得耐架
一嚟場小,二嚟落雨就唔考
我考完強制,路試都要等半年多啲
一波上二波成日因為怕痛 踢唔上二波
著硬頭既鞋係咪好d
呢度真係冇乜電單車學神
其實大力小小應該就上到波,應該唔會踢到痛喎
着硬頭鞋應該都可以試吓

但觀駕D人話排好耐
電單車係排得耐架
一嚟場少,二嚟落雨就唔考
我考完強制,路試都要等半年多啲
你又係想做考牌主任?
我報左德安
下年6月考,叫完我比筆試pass張紙後冇聯絡過我
我要唔要問下而家咩情況
lm
真正學車係考前三個月左右
停車位置不正確
有無巴絲係考港島van呢呢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞