召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔計電單車
去旅行想玩下自駕遊
國際牌已經要等一年先有
我之前都好似你咁諗等玩車先攞牌啦
而家好後悔
你入得黎呢個post都應該對玩車有興趣
不如早d考個牌啦
學上面巴打話齋
你學識左就唔會忘記
正如一個識彈琴既人
唔會因為冇彈幾年就唔記得
當然你冇揸得耐係需要搵師傅補返幾堂
但未至於要到時先學囉
愈早學愈平,因為年年加價
係過左P牌之後再等1年先拎得國際牌?
我見到同事個車牌之後就好想學落去
佢依家除左巴士唔揸得之外,咩車都揸得
好似甩P就有
不過要成年先甩P
其實都好耐
你諗下
你由申請考車牌到考試果日已經大半年
之後比你一take pass考到,再等一年先甩P
即係起碼2年先玩到自駕
所以愈早遞表愈好
好多巴打都好鼓勵人考車
我就覺得 睇下自己個銀包
成日話自駕遊
諗下自己係咪真係有能力係外國渣住架車
係其他地方舞架車
呢樣唔係一樣簡單既野
唔係個個有咁既膽
出左事你自己哂食既
好多新聞香港人自駕遊 收皮收場
諗清楚先好考車 唔係所有人適合渣車
當你輕型貨車/電單車已經夠用,剩係考都最少大半年,唔似平安咭嗰啲話上堂就過幾日上完拎埋卡,加埋學費因素真係早學早享受
我考完 van 之後剩係揸過幾日車,差唔多三年後學中型都係一堂上翻手,所以寧願學定,到時要揸嘅起碼補吓鐘就揸得,唔使等到2046
yes
其實自駕遊我都係舉個例子啫
當然我好應同上面巴打講睇自己銀包同信心啦
有心既早啲學好 因為學費愈黎愈貴
依家揾出面既師傅一節280蚊
問番朋友佢話佢早7,8年學起碼平一舊水
我剩係揸私家車
又無乜集郵興趣
所以無咁諗
岩岩係筲箕灣停車場比個90度窄彎收左皮
發生咩事呀巴打?
話就話就外國揸車冇喺香港咁大壓力,但其實都要有返咁上下路面經驗先得,同埋要真係熟習點樣操控一架車先(我見過最誇張係10年冇揸車連要鬆手掣都唔記得)。如果唔係要一邊聽導航一邊認路一邊睇路一邊諗點揸架車真係好易出事,因為根本分唔到咁多心
同埋入鄉隨俗,唔好將香港嘅駕駛「文化」搬去外國,淨係講將香港對待黃波波嘅態度搬去外國已經夠死
考棍van,睇後鏡係唔係好重要?咩情況要睇後鏡?
我既意思係中鏡
無, 個彎每次都要倒兩次車先過到
今次一時大意就括左埋去

搵晚得閒又要拎住套淘寶補色套裝係停車場自己搞一大餐
巴打 有冇補色套裝介紹 之前買唔岩色
我幫襯车之恋车品专营店
我都係比型號顏色佢落單

我黑色就唔難搞既
補下土 噴兩噴再拋光就收工
唔岩色 搞依家一忽忽
望咗冇壞,既然有得望就望
因為喺正中間,望咗可以有更多路面資訊;同埋由於中鏡係平鏡,對於你判斷同後車距離比望左右鏡準確
總之「肯望」同「望唔到」係兩回事,唔好諗考唔考試規則,望咗有你好處

睇字都覺得好肉赤
啱啱電視個節目就係講緊自駕游啲保險同法律問題
萬一有意外都幾煩下
咩係黃波波?
轉低波前一定一定要望
我果陣係唔係都會望
燈位起步,cut完線 。。基本上做乜都左中右望晒
平時揸揸下無嘢做都會望下
唔知會唔會後車突然推上嚟嫁嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞