召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
話我轉彎腳掣油門行車線速度睇位望鏡etc咩都唔掂
係停車場行咗兩個圈,上咗兩層,之後有個轉灣位好窄,仲有幾條防撞柱(高近一米闊十幾cm),我揸架私家車過唔到個灣就黎hi柱,佢就拉手制等佢自己揸返

我係咪應該交返個牌穩陣啲?
我之前調頭泊位用左15分鐘慢慢郁,個呀sir重問我:你有冇事呀?冇事就繼續喇,你唔郁唔緊要架,我可以同你坐到收工,不過你頂後面果個渣嘛
點玩15分鐘咁耐
講真啱啱拎 p 一定要時間操,考牌九成九都唔會教你實際揸車要點
只可以話你屋企人好錫部車,唔放心畀你揸
15分鐘又離譜咗啲
我果陣好緊張好驚溜前/溜後
斜路開車睇車牌果段路我係吊極力子吊到啱啱好郁,龜速敢上去,上到啱啱到白線停車
3手調頭就係慢慢龜速郁,每一手開車之前都睇幾次鏡先再鬆手制
調完頭又慢慢落返去,泊位又係龜速慢慢上
邊間駕院報就一定係果間個駕院場考
如果你考街
街線只可以抽 無得選
又唔覺
果陣泊完睇場個阿sir 過黎同我講話我泊得幾好
泊車真係1take 個考官都無落場睇
但係路線考左3獲屌
睇位唔同 你唔慣啫
渣多啲就得
屋企人咁都唔明白
老豆?
似乎佢真係好撚驚
但係又ON撚9 連超速點罰都唔知
你都係夜晚去工業區玩陣先啦
同埋坐上車第一件事唔係行兩圈
係玩番一兩粒鐘泊車先
我考試嗰次泊位係泊得最靚,真係認真定速慢慢泊,拉完手掣就直接叫我出去掉頭

平時扭完軚就去得勁快,到位又踩番慢黎扭軚,泊到斜晒

獨立訓練又係去得超快,同隔離位一齊開始泊車,我掉埋頭泊第二次佢先第一手軚
我三手掉頭之後個掉頭直頭手掣都懶得拉直接1波拉去r波
屋企人叫我搵個閒日嘅日頭係路面揸,不過唔知到時會唔會又係咁屌我
又唔駛咁悲觀住嘅
不過香港地獄場多的是,唔係練車嘅好地方

同埋初初攞牌,心態同考試一樣會好啲:穩陣。再講考試車同屋企架車又唔同,你都要花時間習慣下架車,睇位、睇鏡、軚感、油門、迫力等等都要習慣。仲有我諗如果你放慢揸同埋唔肯定時主動開口問佢哋嘅話,佢哋都會放心啲

可以嘅話,夜晚叫佢哋車你去無人地帶,揸熟架車同練下泊位先,熟咗再加上去揸多啲

努力練習啦,既然屋企人有車唔好浪費機會
我師傅就教我 如果綠左一排就轉二波 因為佢有可能一陣間你去到嗰時已經係紅燈
P牌第一日已經上咗大帽山
架車係落屋企人名,佢哋少不免會緊張啲怨一兩句,同埋而家唔同學車,佢哋唔可以好似師傅咁有咩事就一腳印落嚟,咁唯有鬧囉

都係嗰句,佢哋路面經驗豐富過你,就算佢哋講幾句,就當佢哋塞錢落你袋啦
發夢長途駕駛果陣隔離個呀叔瞓著左, 我偷偷地上到65
呢個巴打講得好好
不過講真
掛p小心啲
香港好多人玩鳩p牌仔
我都唔知D師父玩電話鳩FINGFING 係HEA你丫 定係放心
應該2種都有
快期同學會
利申 : 用過
快期王300

準時快靚正

利申啱報完收到排期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞