召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
邊寧頓街+1
試場有個閘,個到點都無可能快到
確保出到地下有個箭咀(好似有) 就轉左
就係咁簡單
就咁普通一波轉個90度左灣都咁樣
一係學多10個鐘先考
一係就乖乖地做返乘客
唔好害人
考邊寧頓街既
考官有冇話特登叫你地係邊度做斜路開停?
棍同自動都一直見到有
中途轉既又見過有
一開波做完視力測試、叫你揸上去三手調頭就已經係斜路開車啦
係wor唔記得左
其實你可以先試下棍
中途覺得真係handle唔到先轉自動都得
因為只要你考果日揸你想考既(棍或自動)去就得

你係van定私家車?
我考棍主要係因為我本身鐘意揸棍,同埋再考上去中型/拖頭都一定係學棍
如果你確定一世都唔會用個牌嚟揾食咪學自動囉
一開始讀車牌前一條線
考左轉定右轉?
唔抽快期啊?
但呢家大部分中型重型已經用緊自動,私家車基本接近全部都係自動
學神?
仲考慮馬要唔要補鐘 唔似連登仔有錢有車有囡
學滿師了
睇下你咩取向啦:
1. 如果你自問鍾意揸車嘅,務必考棍。對鍾意揸車嘅朋友嚟講,揸住支棍嗰種操控感要揸上手先至明。再講即使第時揸返自動波,你對汽車嘅認識都一定多咗
2. 如果長遠打算搵食(例如小巴、重型等等)或者考上去(身邊總有一兩個朋友有儲車牌嗜好)嘅,都請考棍。不解釋
3. 純粹但求就手,可以合法揸車出街車下囡囡,咁1A都足夠。同埋學巴打話齋,而家大部份van仔新車都係自動波,想偶爾幫朋友車下貨、揸van仔搵兩餐嘅話,2A都可以(不過自van師傅比較難搵)
4. 自問天份唔高,但又想/急住要牌嘅,1A啦。第時要再考嘅話,就當考完攞下路面經驗之後再算,亦都冇壞

利申:第1、2類,揸開棍波
所以喺度都提過幾次,新牌仔頭幾次出街操車最好喺自己熟路嘅地方,或者有個識揸識路嘅人喺隔籬
有個人一句提到你好過聽導航講一堆嘢然後自己仲要諗
屋企人幾乎有晒所有牌(重型, 特別車輛都有), 叫佢導航應該冇問題掛?
當然可以,佢哋熟路就好

其實認路都係其次,最重要係安全上嘅提醒,例如cut線技巧(特別係塞車,當然頭幾次唔建議塞車鐘數走去打大佬)、留意26同的士狗、學睇其他車cut線前嘅來勢等等
出街路面遠比試場複雜,學巴打話齋考牌只係幼稚園,出到嚟大把嘢學,佢哋經驗好過我哋新牌仔,會幫到好多

路嘅嘢,行錯/過咗個路口咪當遊車河
快期排到今個月20號 有無人有師傅推薦 好趕咁
邊寧頓街好多人沖出黎,出到天橋果個彎啲車成日越線轉彎
第一頁有好師傅list,自己入去揀
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞