召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (33)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
以前有D巴打話3波急停
會肥你未能選用適當波檔
竟然
果陣佢地話要有好合理理由
例如突然既危險, 要即停

但燈位轉燈唔係突然既危險

燈位前應預距離轉二波準備隨時停到
過完燈位上番三波再去都未遲
燈位好伏,有時佢一轉黃就踩腳掣急停,會chok親個官;你唔停過埋,就有機會肥衝燈
無錯
轉燈唔係急停嘅理由
正如突然轉燈踩停衝出白線一定即肥
同埋急停果下chok都可以係腳制不當

你話3波大直路行緊40突然有條友衝出黎
呢個情況先可以算急停
有機唔肥
講真燈呢家嘢老早就可以望定,車速又係你自己控制,唔見得有幾緊急,冇人叫你臨到燈位都要衝夠50落去,你見嗰個位有正牌嘅司機都收油都知咩事

問我哋有咩睇法冇意思,我哋頂多答到你考試規則講咩,但最終點睇路面環境、點控制架車係閣下嘅事。考得試甚或預備攞牌揸出街應該要有判斷力,知道咩情況可以去埋,咩情況要收,而唔係呢一刻臨考先問點做
Chok親會輕微
衝燈即肥
個官見你無反應幫你停,即肥
我依家係燈位前4,5個車位就收油,拖慢轉2波+唔俾油,但係會唔會早得滯
因為之前啱啱學果陣差啲撞到盲毛,睇到轉綠燈,我上3波諗緊過果陣,點知突然有個大媽衝過馬路,好彩師傅即刻一野踩停
講起過燈位chok,澤安二線先爽,一出試場要過兩盞快轉嘅燈,之後準備落南昌街大斜之前,又兩盞快轉嘅燈

當年學車個陣間唔中都會中招
4-5個車位無問題啦
同埋過燈位行人路果刻慢少少都唔怕
真係要防一防有冇路人行出黎

過完路口即刻比油先再去
慢慢起步咪得
唔洗衝衡咁去
過唔到咪下次轉燈先
不過二線好少中
多數大埔道
我考果日 大埔道又壞私家車又壞巴士
我同後面個考生考二線同三線
聽到考官話二線果下即刻心諗 「發達啦 呢條易咁多」
三線勁鬼難出,又小中
我學車淨係行左2次
真係特殊情況先出現
今日有次燈位前2波停得頗急下都冇tick我腳掣

夜d po張黃線上黎,12個細tick
第一次衰太慢,所以唔想再衰
過車冇盲點,停車chok果啲我都知點改,但係衰太慢真係唔知點做先啱
Sorry 我可能太多問題阻着曬
congrats!
早幾個車位開始收油 keep住3波拖慢咁行 隨時準備轉2波

就算突然有廢老/大媽衝出黎你都收得切嘛
咁多位師兄師姐,想問下喺樂活道條斜路停車之後要點起步,係咪要比油再鬆手制,我下星期二就考,有d擔心唔識起步
12個細剔
結果考牌嗰陣都係踩到上48km/h

考牌都係有d緊張,轉波chok左幾下
未有發出訊號應該係臨尾試場停車,停完先記得無打左燈

朝早考9點沙田既同學仔小心車比較多
和少少油係穩陣之舉
記住手掣拉穩啲,趁仲有個weekend,練好佢啦
考9點 邊到最多車
我自已考多石,主要係條大路d車比較多(一定多過學車好多),小心有車硬cut
工廠區就咁岩無對頭車

多石停車場要小心d車入完位又抽番出黎(anytime),我行左唔夠半米又停番,睇清楚d先,同埋唔好停太近
係咩我覺得大埔道易好多
做咩dislike我啫
其實成個澤安試場都易
咁岩我對二線落斜有信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞