[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
彈彈波求婚
In三哥we turst
leave name
三哥
睇住三哥新作過年
細佬起身望完電話之後,我哋兩個喺無人嘅屋企不知所措,其實今日係阿嫂生日,我哋大約都估到大佬想今日求婚,但係佢冇同我哋兩個講太多詳情,可能怕細佬搞事。

大哥性格比較似阿爸,做嘢認真同埋脾氣有啲暴躁,由細到大三兄弟打架都係我哋兩個單方面俾大哥虐打,所以我哋都有啲驚佢。

「唔知大佬邊粒金莎放戒指呢.......未必中嘅.....」細佬神色慌張咁講,

「如果抽唔中,即係一粒普通金莎,咁阿嫂一定好奇怪大哥做乜咁認真叫佢食嗰粒,而大哥就會O哂咀咁坐喺度唔知發生咩事......但係如果阿嫂開正你粒彈彈波,佢哋成家人一定Odd到仆街.....以為大佬弱智新年流流玩埋啲無聊嘢,而大佬佢一定....」我臉色發青咁講,

「.......一定估到關我哋事.....」細佬驚到嘴唇都白哂,

我硬生生將句「關我蛋治咩」吞返落肚,而家並唔係計較邊個責任嘅時候,我即刻撥個輪俾大哥,但係打咗三次都冇人聽,Send埋Whatsapp俾佢都係兩個灰色剔。

「點算呀!仆街啦今次!!」細佬喺廳度行嚟行去,

「冷靜啲!」我捉住細佬膊頭,「而家我即刻去阿嫂屋企同埋試下打俾佢,你落去茶樓截住啲金莎,一陣隻戒指送咗出去就真係仆硬街啦!」
細佬勉強振作,我求其著起對鞋就衝出門口。

落到樓下我一路截的士一路打咗兩個電話俾阿嫂,到第三次佢終於都聽電話。

「喂?阿風?新年快樂呀,咩事呀?」阿嫂說,

「新...新年快樂呀,大哥係咪你隔離?」我強作鎮定,

「係呀,你搵佢?」

「係,麻煩叫佢聽聽電話呀蓉姐。」

「你等等,咦我哋而家要入Lift呀,一陣打返俾....」

話未講完電話已經斷咗,佢哋肯定係上緊阿嫂屋企,入到去一拜年大哥肯定唔會覆我電話,好彩我知道阿嫂地址,兼且唔算遠,十分鐘就可以過到去。

我電話幾乎冇離開過耳邊,但係大哥同阿嫂應該放低咗部電話,一路都唔聽,就算我Send埋Whatsapp話佢知隻戒指唔喺度,佢都係冇睇過。

我喺阿嫂樓下間711買咗盒一樣SIZE嘅金莎就衝咗上去,就算冇咗隻戒指,我都唔可以俾佢哋發現粒彈彈波,如果唔係大哥一定會殺咗我同細佬。
三哥我愛你 啲故
Live左

三哥

上年什餅攻防戰真係笑到我想買番罐黎送禮

Between 有冇link可以回味下?
三哥響鈴來留名
三哥
留明
跟住一齊嗌三哥三哥
三哥
三哥
三哥!
三哥出品
In三哥 we trust
In Saam Gor we trust
三哥
三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞