[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
留名
「好呀~」表姨媽突然滿臉笑容,「不過唔好拆呢盒啦,你哋拆嗰兩盒呀。」

表姨媽將另外兩盒百佳惠康包裝嘅禮盒放喺我哋面前,我輕輕踩細佬一腳,佢即刻會意微微點咗下頭。

「哎呀!!」

細佬一陣怪叫,伸手掃跌咗茶几上盒金莎,唔知我係咪心理作用,我好似聽到盒跌落地嗰下隱約有少少金屬碰撞聲。

「細佬你做咩呀?冇事呀嘛?」我即刻捉住細佬,

「我.....我抽筋呀....!」細佬一臉痛苦咁喺梳化度典下典下,

「哎呀!你整爛表姨媽盒嘢啦!」我指住地下,

「咁....咁冇辦....法啦.......唯有拆咗佢....」細佬伸手嘗試去攞盒金莎,

說時遲那時快,表姨媽一手拎起盒嘢,臉帶微笑望住我哋兩個。

「你兩隻嘢當我老到懵咗呀?啲戲屎成咁就想過骨?」表姨媽說,

「唔係呀表姨媽....我真係要....」

「嗱,我唔想知你哋兩個打咩主意,但係呢,想要呢盒朱古力都唔係唔得,要攞嘢換囉。」表姨媽斜眼望我哋,

「哦!早講嘛,但係唔知我哋有咩可以換到俾最高貴嘅表姨媽呢?」我聞言即刻滿臉笑容,

「即刻同我去買本陰目偵信第三期返嚟,咁咪換俾你囉。」表姨媽說,

「識貨喎表姨媽!驚世巨作嚟喎!如果你2017年只買一本書,咁就一定要買呢本啦!」細佬一臉興奮,

「等等!!」我大聲截停佢哋兩個,「第三期都未出!要二月底先有呀!」

「吓,咁仲講咁多對白?」表姨媽聞言一呆,

「係囉……咁我哋下個月先再嚟啦…」細佬講完都想起身走人,

………

………

………

………

………

「你哋冷靜啲先!表姨媽,我哋仲有冇其他嘢可以幫到妳?」我制止兩人,

「……都唔係冇嘅,咁啱我未辦哂年貨,但係屋企仲有啲舊嘢剩低.....」表姨媽一路講一路入房搬嘢,

然後表姨媽攞咗五個紅色方型大鐵罐出嚟,我同細佬一望已經臉色發青。

「點....點解仲有架...?唔係話今年唔俾送咩......?」細佬忍唔住講,

「係囉﹐咪就係舊年剩落囉,你哋都知啦,呢五罐餅今年唔俾送,但係舊年我攞去送俾老人院又話乾得濟唔啱公公婆婆食,卒之淨咗五罐擺到今年,放心啦仲有個幾兩個月先過期。」表姨媽嘅笑容睇到我心都寒埋,

「表姨媽,你....你想點呀...?」我口震震咁問,

「你哋落去買五盒金莎返嚟同我換呢五罐餅,呢盒嘢就送埋俾你哋啦。」表姨媽說,

舊年堂哥令到我哋唔駛食嘉頓餅過年,點知今年走唔甩之餘,仲要一次過嚟五罐?!

===================
出現了
留名
仆街個幾罐野發霉未
屌5罐
呢段笑撚死

冇上好耐

本身都冇上 諗住睇下果邊三哥人流幾多
而家先推到第三頁
正負皮加埋唔夠40

唔係掛
果邊靜成咁

所以先叫三哥下個故唔好再post隔離登
上面燈神果幾個準備冇故睇啦
陰目
二月底
生日禮物
原來嘉頓餅故的男主係今次個故男主的堂哥,等我仲諗點解d人物關係對唔上。

三哥d故次次都好有畫面,今次一樣咁好看。上年看完嘉頓餅個故,到而家一見到嘉頓餅都會諗起三哥。

好期待三哥本新書!
吓 睇睇下live左
留名
彈口金莎果幕好好笑
又一年
到最後應該同彈彈波係同一盒
五罐嘉頓餅
過千正評
5罐 屌呀
有無方法唔上隔離登都睇得番嘉頓什餅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞