[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
留名
三哥文呀
三哥介唔介意我開po轉貼返你上年篇文過黎方便巴打睇

不如等三哥自己開啦⋯⋯
lm

不如等三哥自己開啦⋯⋯

一陣你開仲多正評過我 下次我自己開返post你會唔會攻擊我先

不如等三哥自己開啦⋯⋯

一陣你開仲多正評過我 下次我自己開返post你會唔會攻擊我先

過百萬先會(好似係)

不如等三哥自己開啦⋯⋯

又抽

不如等三哥自己開啦⋯⋯

所以問聲先

不如等三哥自己開啦⋯⋯

睇黎我既歷史任務

不如等三哥自己開啦⋯⋯

又抽

又黎

不如等三哥自己開啦⋯⋯

岩岩重睇返三哥本燈神(封面好___個本)
真係睇一次笑一次

不如等三哥自己開啦⋯⋯

live左平時做開cdrom,忍唔住入黎正皮
「好.....好奇問下....隻戒指買咗幾多錢......?」我訕笑問,

「鑽石連托,九萬八千八百八十。」大哥冷眼望我一下,轉身離開後樓梯,

等阿哥離開之後,我先發現自己滿頭大汗,形勢危急分秒必爭,我即刻離開棟大廈同埋打電話俾細佬。

「喂!點呀!搵到未呀?」我焦急地問,

「死啦二佬.......今次冇啦...........」細佬慌張到失哂神,

「冷靜啲先,你而家係邊度?」我個心一沉,

「我喺屋企呀,頭先喺阿嫲度搬哂啲金莎返嚟......」

「得,我即刻返嚟。」
一返到屋企,見到細佬坐喺客廳地板,身邊放咗好多盒金莎,佢面前仲有個電子磅。

佢好小心地將一盒金莎放喺磅上面,然後好緊張咁望住個數字顯示,隨即又露出失望至極嘅表情。

「你秤哂咁多盒呀?!」我不禁問,

「係呀.....我諗住搵下有冇邊盒零零舍舍唔同份量.....」細佬無奈地答,

「啲金莎截哂返嚟啦?」我聞言大喜,

「未……」細佬低頭唔望我,「有三盒俾人攞走咗......」

「咩話?!!」我忍唔住大聲叫咗出嚟,

一問之下,原來細佬去到酒樓時阿爸阿媽已經上咗阿婆屋企,阿婆度仲嚟咗好幾個親戚拜年,兵荒馬亂之下,有三盒金莎俾其他親戚攞走咗,細佬唯有硬住頭皮夾硬將其他咁多盒搬咗返嚟先算。

我將大佬已經知情嘅事實講俾細佬聽,佢一聽成塊面都白哂,更加明白而家嘅情況係有幾凶險。

「我....我截咗其中一盒返嚟,頭先就係想磅下中唔中......」細佬六神無主咁講,

「而家冇時間慢慢嚟啦,仲有兩盒喺邊個度呀?快啲搵出嚟先啦!」我大力拍咗下佢膊頭,

「有一盒未問到去咗邊......仲有一盒係....係表姨媽度.....」細佬吞吞吐吐,

我即刻明白點解細佬冇即刻去攞返盒金莎返嚟,表姨媽相當於我哋家族之中最難對付嘅大魔王,舊年史稱「嘉頓餅之役」都係佢一手搞出嚟,細佬一個人的確搞唔掂,所以佢寧願搏一搏睇下大哥隻戒指會唔會就係佢手上咁多盒入面,不過睇佢個樣,好明顯就係搏唔中啦。
毒撚也留名
隻戒指俾表姨媽妹下妹下
留名
邊到有得睇返什餅?
留名
笑到痴線 三哥加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞