[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
金莎點都好過點餅
金莎點都好過啲餅
先留名再睇
三哥
留明
三哥出品
好似睇過咁
將d什餅比哂其他親戚
心理戰咁
正皮留名是常識吧
三哥
留名
三哥三哥
「但係咁樣都唔係幾好喎,一陣啲姨媽姑姐拆出嚟食咪仆街?」我諗諗下都係有啲不安,

「年年收咁多盒咪又係送返出去,一出公海轉幾個圈,仲邊有人分到邊盒打邊盒呀!」細佬好有信心咁答,

我呢個細佬冇乜專長,係諗呢啲古惑時就特別醒神。

細佬攝手攝腳將盒隱藏彈彈波嘅金莎放入禮盒堆,隔咗一陣我哋開始打機,然後大哥同阿爸收工返嚟一齊出去食飯,我同細佬都冇咗件事。細佬打機打到半夜先至肯放我走,我由三點瞓到五點起身想去廁所,臨開房門望咗流哂口水嘅細佬一眼,心諗萬一真係有親戚將盒金莎打開,九成都會估係呢條家族百厭星做嘅好事。

越諗越唔對路,我行到客廳將盒金莎抽返出嚟放喺茶几上面,咁啱茶几上又有另一盒放咗喺度,可能阿媽瞓之前執嘢啦,為免兩盒混淆我就將原本喺茶几上嘅放入禮盒堆度。

第二日年初一,我同細佬都瞓到差唔多十點幾,我醒嗰時屋企已經冇哂人,原來大哥要同未來阿嫂去未來外父屋企拜年,而阿爸阿媽就一朝早陪老人家飲茶,叫我兩兄弟瞓醒之後去茶樓。

我擦完牙洗完面打算叫細佬起身,點知一望客廳,所有金莎禮盒已經唔喺度,仲包括茶几嗰盒!肯定係阿爸阿媽已經拎咗出去,我暗叫不妙,打開部電話諗住喺屋企Whatsapp group度問清楚,因為個Group俾我開咗靜音,一打開就係十幾條未讀訊息。

大佬:「阿媽,我今朝去阿蓉屋企順便求埋婚呀,你哋記得晏啲過嚟呀!」
係三哥呀屌
老豆:「哈哈叻仔!」

阿媽:「袋好戒指未呀?」

大佬:「我擒晚整到四點幾呀,終於搞掂!」

阿媽:「我見到,茶几嗰盒嘛,唉你兩個細佬仲未起身呀 ……」

我一路睇落去,額頭一路狂流冷汗。

………
………
………

「起身呀細佬!!今次仆街啦!!!」我瘋狂搖醒細佬,

「咩…咩事呀…」

「大佬攞咗你盒彈彈波金莎去求婚呀!!!!!」

「……阿嫂鍾意彈彈波咩?」

「唔撚係呀!大佬將隻戒指塞入粒金莎度,點知同你盒彈彈波調轉咗呀!!」

=======================
留名
留名
留名
留名
仲記得之前個個嘉頓餅
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞