[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
三哥本書幾時出
三哥
「鈴。」

「你好,搵邊位......」開門嘅應該係阿嫂嘅阿媽,

「新年快樂呀!恭喜發財!」我扮哂若無其事,

「細佬?」大哥一臉愕然望住我,

「哦!原來係龍仔個細佬,嚟嚟入嚟坐,新年快樂!」大哥未來外母笑容滿面,

屋入面有阿哥阿嫂、阿嫂嘅家姐同埋父母,雖然我嘅來訪有啲突然,但係年初一大家都冇乜為意。

「阿哥.....講兩句....」我細聲同大哥講,

「咩事呀,阿爸同阿媽呢?」大哥皺眉問,

「龍仔細佬嚟得啱呀,頭先你阿哥送咗盒朱古力嚟仲叫我哋開嚟食,你都食一粒呀!」阿嫂老豆已經搣開咗金莎圍邊條膠紙,

「唔食得呀!!!」

全部人靜哂同時望向我,我情急之下一叫,大哥已經臉色唔多好睇。
「點....解...唔食得?」阿嫂愕然問,

「哈,因為阿哥拎錯咗呀,呢盒先係送俾你哋嘅~」我堆起笑容將手上嘅金莎遞上,

「哎呀,我開咗添,唔打緊啦都一樣啫!」阿嫂老豆微笑回答,

「咁又唔得!阿哥特登揀呢盒架,我哋阿媽又好鍾意記低哂邊盒打邊盒,唔係幾好嘅~」我好牽強咁講個理由,順手想搶返盒金莎,

阿嫂好似意會到啲嘢,佢含笑偷望大哥一眼,而大哥神色閃爍,有少少唔肯定我做緊乜。

「唔緊要啦阿爸~咪交換返囉~」阿嫂出聲,我成功攞返盒彈彈波金莎,

阿嫂一臉含情脈脈咁撕開盒金莎,我心知不妙,因為佢明顯已經估到大哥想求婚,同埋好有可能就係同盒金莎有關。

「點呀~我應該食邊粒呀~?」阿嫂斜眼望向大哥,

「呃....右上角嗰粒啦哈哈...」大哥乾笑兩聲,

我心情複雜到極,唔知係咪兄弟同心,大哥放戒指嗰粒金莎就同細佬放彈彈波嗰粒一模一樣,即係我好彩避過殺身之禍,但係而家大哥阿嫂都以為我遞出嗰盒就係正貨......
好緊張
三哥
好鬼死緊張
三哥 我係咪太早入黎
留名先
留名
又live左
Live
屌live左
Live
正評留名
留名
Lm
留名
留名
留名
Lau ming
三哥
三哥
In 三歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞