[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
留名
Live左
聽日要做手術都上嚟追下故先

順順利利呀巴打

做完繼續一齊笑

做完唔好睇喎巴打 一陣笑到出血

屌你
多謝兩位巴打
做住等三哥出文
留名
留名
三哥 新書有無得簽名?
留名
屌你賣廣告!
不過我鐘意!
留名
勢成騎虎,我同細佬一臉吃了屎嘅表情落咗樓下買金莎。

「二哥....我想留返利是錢買新Game呀.....」細佬苦苦哀求,

「收聲呀!唔係你我今日食住年糕打機啦!」我搶過佢手中利是封,

我哋兩個拎住五盒金莎上去,表姨媽已經幫我哋包好咗五罐餅,笑逐顏開將盒金莎交俾我哋。

我同細佬二話不說即刻拆開包裝,兩個人你眼望我眼,感覺到大家都非常緊張,然後,我拎起盒入面右上角粒金莎。

「點...點呀....?」細佬眼都唔眨望住我,

「唉........」

果然劇情需要,我哋硬食五罐餅換返嚟嘅只係一盒普通嘅金莎,換言之希望全部喺哂最後一盒未知去向嘅金莎度。
「表~姨~媽~~~」

大門打開﹐原來係堂哥一家嚟拜年。

「又係你呀飛仔翔仔?」表姨媽臉上一驚﹐

「咩又啫~咦﹐阿風仔同兵仔?」堂哥向我哋打招呼﹐

「佢哋走㗎啦﹐送金莎嚟咋!」表姨媽一路講一路推走我同細佬﹐

我哋垂頭喪氣抬住五罐餅返屋企,一開門發覺兩老坐咗喺梳化,仲西口西面拍寒戰咁款睥住我哋,唔駛問都知係東窗事發啦。

「你兩個有冇搞錯呀!自己大佬求婚咁大件事都嚟搗亂!」阿媽劈頭就鬧,

我連反駁嘅力氣都冇埋,低頭由得阿爸阿媽連環發炮。

「其實.....其實唔關二哥事......」細佬關鍵時候都算有義氣,

「唉,你兩個搞到班親戚都通哂天,新年流流呢穫都真係代表作囉,有排講啦!」阿媽懶理細佬講乜,

「總之而家我哋一定要幫大佬搵返隻戒指先,仲有一盒金莎送咗出去未知喺邊個度,其他嘢可以搵完返嚟再慢慢講呀。」我長嘆一口氣,

「嗰盒你舅父送咗俾人嘞,問咗佢攞地址,你哋兩個快啲去攞返嚟。」阿爸亦都嘆咗一氣,

「個地址喺邊呀?」細佬伸個頭埋嚟望,

「喺元朗。」
三哥早晨
留名
//《新年流流,嘉頓家庭什餅掀起拜年攻防戰》

呢個係一個關於新年發生係屋企嘅故事......
多謝黎特幅圖!

每年新年,送禮收禮都係拜年一定要做嘅事,由細個開始就成日見到阿媽為準備過年而張羅各大禮盒,咁多年嚟目測拜年三寶,必數:

金莎
藍罐曲奇
嘉頓家庭什餅//

睇嚟之後仲有藍罐喎
留名
留名
留名
留名
元朗有冇機會喺圍村,又有得搵小明?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞