[真人真事]新年流流,因為金莎掀起爭奪戰

1001 回覆
1728 Like 8 Dislike
三哥!
我愛你呀三哥
留名
https://docs.google.com/document/d/1Eqwuhn5a-zepLDPojkr82nN0LBo7deWs90dS4USppYw/mobilebasic
又係煲番三哥舊故嘅時候啦
可惜無會友樓系列
三哥好掛住你
大家一齊shout三哥三哥!!!
今次係金莎,上年雜餅真係好正
留名
巴打 我認得你 上年係雜餅嗰個
留名
留名
三哥完左呢個故之後可唔可以backup返d舊故過黎
Facebook update左新啦咁多位巴打
留名 親
Live啦 三哥
Lm
柒都唔敢睇
留名
其他人雖然唔係好肯定發生咩事,但係多少都估到啲,每個人聚精匯神望住阿嫂慢慢搣開粒金莎,再輕輕放到口邊咬一細啖,表情由開心、興奮、期待,隨住粒朱古力越食越細粒,而變成疑惑、失望、甚至有啲嬲嬲。

「好、好、食、喎。」阿嫂睥住大哥,心諗搞咁大龍鳳點知真係食粒朱古力,

大哥塊面一陣紅一陣青,轉頭雙眼怒睥向我﹐仲望實我手上面盒金莎,嚇到我情不自禁後退半步。

「攞盒金莎出嚟。」大哥背對阿嫂佢哋,個表情好似想殺人咁款,

「唔得架大佬.....呢盒唔啱架.....」我心虛後退多半步,

大哥唔理我,一手捉住我手上盒嘢,佢手背爆哂青筋,我搏哂老命死掐住個盒唔放手,一時之間兩條友企喺人哋屋企你拉我扯。

阿嫂啲屋企人呆哂咁望住我哋兩兄弟喺度爭盒朱古力,只有見慣我哋三兄弟相處嘅阿嫂先見怪不怪。

「啪!」
兩個人爭得太大力,個盒蓋終於受唔住而爆開,好幾粒金莎飛上半空,我一臉惶恐,同雙眼併發殺氣嘅大哥彷如變成慢動作,室內空氣都好似停止流動,全部人望住幾粒金莎徐徐跌落地面。

所有金莎一撞落地下就「噗」一聲碎開,唯獨是一粒,正正就係最攞命嗰粒。

「咚。」

粒金莎應聲彈起,仲直飛向廳中間,所有人目光一齊跟住望過去。

「咚。」

撞完電視櫃之後粒嘢又飛去另一邊,屋入面靜到只聽見粒「金莎」彈嚟彈去嘅聲,最後卒之碌咗入梳化底。

所有人愕然望住梳化,我下意識將身體靠住大門。

「……乜粒金莎...咁彈口…?」阿嫂老豆打破沉默,

大哥慢慢擰轉頭,瞇起眼微笑望住我,我忍唔住渾身打咗個冷震,佢細細聲逐隻字對住我講:

「你兩條友,死、撚、硬。」

=================
lm
live咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞